Internacional 22/10/2014

Obiang decreta una amnistia general per als presos polítics

El dictador equatoguineà convoca un diàleg obert a l'oposició per avançar cap a un "Estat de dret"

Marta Rodríguez
2 min
Obiang amb el president francès, François Hollande, en una recent visita a la seu de l'ONU. ALAIN JOCARD / REUTERS

BarcelonaEl dictador equatoguineà, Teodoro Obiang, ha signat avui el decret d'Amnistia General que tracta de facilitar la celebració de la Mesa de Diàleg que el govern ha convocat amb els representants de l'oposició al règim, el proper mes de novembre.

Aquesta és la primera vegada que Obiang admet presos polítics en un país que ha rebut nombroses denúncies de corrupció i violació dels drets humans per part d'organitzacions humanitàries. De fet, es desconeix el nombre d'empresonats i represaliats.

La manca de transparència i democràcia interna fa que hi hagi molta cautela a l'hora de valorar l'acord. Amnistia Internacional apunta que "pot ser una notícia molt bona" si s'arriba a confirmar però que cal que el govern presenti una "llista amb els noms dels presos que fins ara mai ha reconegut".

Obiang estableix en el decret la seva "voluntat" a què Guinea Equatorial avanci cap a "una transformació progressiva a un estat de dret on les llibertats individuals i col·lectives" siguen reconegudes i anul·la les penes per delictes polítics. En aquest sentit, el president subratlla que s'atorgarà una "amnistia general" als ciutadans que "per sentència ferma estiguin privats de llibertat o impedits per exercir els seus drets polítics".

Cimera amb Obama

La promulgació de l'amnistia és una de les exigències de l'oposició exiliada per participar a la Mesa de Diàleg del novembre que Obiang va convocar tot just després de participar en una cimera amb altres líders africans i el president dels Estats Units, Barack Obama.

El règim equatoguineà entén que la mesura és una mostra evident que la seva "voluntat política és ferma" per iniciar un "procés nacional consensuat" tant amb l'oposició a l'exili com la que subsisteix a l'exterior.

Per a aquest últim grup, Obiang ha anunciat que el seu govern es farà càrrec de les despeses d'avió entre Madrid i Malabo per facilitar que els exiliats puguin participar a la trobada oficial.

Obiang, al poder des del 1979, porta anys intentant mostrar al món una imatge de normalitat democràtica, negant que el seu govern reprimeixi la dissidència i aconseguint trobar-se amb líders mundials, que passen per alt les violacions dels drets humans per aconseguir contractes petroliers o de mineria, sectors que han situat Guinea com un dels més actius del continent africà.

Al mes de juny, el president espanyol, Mariano Rajoy, va viatjar fins a Malabo per aconseguir el suport d'Obiang en la votació al Consell de Seguretat de l'ONU. Abans, José Luis Rodríguez Zapatero també es va fer la fotografia amb el dictador de l'antiga colònia espanyola.

stats