Estats Units
Internacional 07/11/2012

Per què tot depèn dels resultats de Florida, Ohio i Virgínia?

Si Obama s'endú la victòria a dos d'aquests estats, guanyarà les eleccions

Ara
2 min
Cua de votants en un dels col·legis electorals de Columbus (Ohio)

BarcelonaA les eleccions presidencials americanes, i especialment quan els resultats són ajustats –com és el cas dels comicis que enfronten Barack Obama i Mitt Romney–, l'atenció acostuma a centrar-se en diversos estats 'clau' o 'decisius'. Enguany, el centre de l'atenció són vuit estats (Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, Ohio, Virginia i Wisconsin). Dels resultats que s'obtinguin en aquests estats, on els candidats s'han esforçat especialment durant la campanya, depèn qui serà el president els propers quatre anys.

Tots els ulls se situen, en especial, sobre Florida, Ohio i Virgínia. D'acord amb l'aritmètica electoral americana i tenint en compte que hi ha estats tradicionalment demòcrates –com els de la costa oest o Nova York– o republicans –la majoria dels estats del Midwest o la part central del país–, on les enquestes donen victòries segures a Obama o Romney, aquesta nit de dimarts tot depèn de Florida, Ohio i Virgínia. Si Obama guanya en dos d'aquests tres estats, s'endurà la victòria. Si, en canvi, Romney se n'endú dos, o fins i tot els tres, Obama encara tindrà possibilitats de guanyar si s'emporta diversos dels altres estats considerats decisius.

El 'The New York Times' ha elaborat un gràfic on es mostren tots els camins possibles per als dos candidats, depenent de com evolucioni la nit a cadascun dels 50 estats. Barack Obama té 176 camins per guanyar, mentre que Romney en té 75.

Els ciutadans d'Ohio, conscients del seu poder

Els ciutadans de Columbus, la capital de l'estat d'Ohio, han acudit aquest dimarts als col·legis electorals a partir de les 6.30 h per exercir el seu dret de vot, conscients que poden tenir a les seves mans l'última paraula. Al Thompson Recreation Center, un barri residencial del centre de la ciutat, hi havia més de 30 màquines habilitades per votar, davant les quals feien cua persones de totes les races. Cap republicà ha arribat a la presidència sense guanyar en aquest estat i cap demòcrata ho ha fet des del 1964.

"Seria meravellós marcar la diferència, però ja veurem què passa", ha dit a Efe un veí del barri que no ha volgut dir per a qui ha estat el seu vot. "Votar a Ohio és la cosa més important que pots fer, perquè és un estat "indecís". Molta gent diu que el seu vot no compta, però sí que ho fa", ha insistit Britney Snall, que ha entrat dues vegades al col·legi electoral perquè havia oblidat votar pel Senat, que renovarà aquest dimarts un terç dels seus escons. Snall, estudiant universitària, ha confessat que ha votat pel president Barack Obama, per la feina feta pels drets de les dones i per tot l'esforç d'aquests quatre anys per recuperar el país. Ella està convençuda que tornarà a guanyar aquesta nit, "gairebé tota la gent jove que conec ha votat o votarà per ell", ha explicat.

Obama i el seu rival republicà han apostat fort per aquest estat al llarg de tota la campanya, coincidint, de fet, aquest dilluns a Columbus, ciutat escollida d'Ohio per l'esprint final de campanya. Romney hi va fer una entrada triomfal amb el seu avió en un hangar ple de seguidors, i Obama ho va fer acompanyat de Bruce Springsteen i Jaz-Z.

stats