COREA DEL NORD
Internacional 04/08/2018

L’ONU alerta que Kim Jong-un segueix fabricant míssils nuclears

L'informe denuncia que el règim coopera militarment amb Síria i el Iemen

Francesc Millan
3 min
Kim Jong-un durant la Conferència Nacional de Veterans de Guerra nord-coreana.

BarcelonaAls afores de Pyongyang, a Sanumdong, Kim Jong-un hi té, segons diverses fonts, unes instal·lacions preparades per construir míssils intercontinentals. Suposadament, aquesta planta –de la qual només arriben imatges satèl·lit i on el règim nord-coreà va produir el primer míssil amb capacitat d'arribar als Estats Units– hauria d'estar aturada. En silenci, sense activitat. Però, malgrat les advertències internacionals i l'acord amb el president nord-americà, Donald Trump, per garantir la desnuclearització del país asiàtic, sembla que la realitat no és aquesta. Ahir a la matinada un informe de l'ONU confirmava el que feia setmanes que s'intuïa: Corea del Nord continua treballant i desenvolupant els seus programes nuclears i de míssils.

A principis de setmana, una informació del 'Washington Post' ho avançava. Fonts de les agències d'intel·ligència dels Estats Units havien explicat al diari nord-americà que, precisament a la base de Sanumdong, el règim de Kim seguia preparant míssils intercontinentals. Totes dues informacions revelen el que molts experts fa temps que adverteixen: el procés de desnuclearització del règim nord-coreà, si es fa efectiu, serà llarg, complex i amb diversos contratemps.

Un document revelador

La notícia podria significar un abans i un després en les relacions entre Trump i Kim Jong-un. Durant la històrica cimera que van protagonitzar els dos líders el 12 de juny a Singapur, la voluntat de desnuclearitzar la península coreana va esdevenir clau per mantenir el diàleg. De fet, el 12 de juliol Trump va publicar al seu compte de Twitter una carta que va enviar a Kim en què destacava l'inici d'una nova etapa entre els dos països. "Estem fent grans progressos", escrivia el president nord-americà. Per la seva banda, l'home fort de Pyongyang també havia reiterat diverses vegades que la seva promesa d'abandonar les armes nuclears era "ferma".

El document, al qual va tenir accés la cadena nord-americana CNN, apunta que el règim de Kim, doncs, està incomplint les sancions internacionals que se li van imposar. A més, les conclusions d'un grup d'experts independents, que presenten cada sis mesos les seves investigacions al Comitè de Sancions de Corea del Nord de l'ONU del Consell de Seguretat, assenyalen que Pyongyang ha augmentat "massivament" les transferències de productes petroliers il·legals "de vaixell a vaixell" i que ha intentat vendre armes a l'estranger amb mecanismes cada cop més refinats. "[Corea del Nord] no ha frenat els seus programes nuclears i de míssils, i continua desafiant les resolucions del Consell de Seguretat a través d'un increment massiu en els transvasaments il·lícits entre vaixells de productes derivats del petroli", diu l'informe, de 149 pàgines. I, per si fos poc, i segons l'ONU, Corea del Nord estaria cooperant militarment amb Síria i hauria provat de vendre armes als rebels houthis, que combaten a la guerra civil que martiritza el Iemen des del 2015.

Els EUA acusen Rússia

Durant el dia d'ahir el règim de Pyongyang va preferir el silenci. Qui sí que es va manifestar, però, van ser els Estats Units. El seu secretari d'estat, Mike Pompeo, va aprofitar la seva visita a Singapur, on va assistir a la reunió de l'Associació de Nacions Unides del Sud-est Asiàtic (ASEAN), per llançar aquest missatge: "El president Kim [Jong-un] es va comprometre a garantir la desnuclearització. El món demana que compleixi les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU. [...] La decisió és seva, tenim moltes esperances".

Pompeo també va tenir temps per acusar el Kremlin d'estar incomplint les sancions aprovades contra Corea del Nord. "Hem vist en alguns informes que Rússia està emprenent projectes conjunts amb empreses nord-coreanes i lliurant nous permisos de treball a treballadors nord-coreans del gas", va criticar el representant nord-americà, que va afegir: "Esperem que els russos i que tots els països compleixin". Moscou, per la seva banda, també va optar pel silenci.

stats