Internacional 01/04/2020

L'ONU compara la crisi del coronavirus amb la de la Segona Guerra Mundial

António Guterres demana solidaritat per afrontar l'emergència sanitària i les seves conseqüències de manera "multilateral"

A. Mascaró / S. Sánchez
3 min
01. El president espanyol, Pedro Sánchez, i la líder demòcrata Nancy Pelosi durant la COP25 a Madrid. 02. El secretari general de l’ONU, António Guterres, en la inauguració.

BarcelonaEl món s'enfronta a "la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial", en paraules del secretari general de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, que ahir va fer una crida urgent a afrontar "a gran escala" i de manera "multilateral" la pandèmia del coronavirus. "Això no és una crisi financera, és una crisi humana", va lamentar.

Guterres va apel·lar, doncs, a la solidaritat. En els pròxims dies arribarem al milió de casos de coronavirus arreu del món i a les 50.000 morts segons dades donades aquesta tarda per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), cosa que tensionarà els sistemes sanitaris de molts països. "El covid-19 és la màxima prova que hem encarat junts des de la formació de l'ONU", va dir Guterres dimarts, i va denunciar que encara no hi hagi una estratègia coordinada mundialment.

El secretari general de l'organització va presentar un informe que aglutina tots els pronòstics i avaluacions que els organismes tant de l'ONU com internacionals han fet en els últims dies sobre la pandèmia, així com un pla a gran escala per lluitar contra el virus que requeriria recursos equivalents al 10% del producte interior brut (PIB) mundial.

El pla es concreta en tres línies: evitar la propagació de la infecció, evitar el col·lapse del sistema sanitari i encarar la recuperació econòmica. Segons Efe, per a Guterres caldria, entre altres coses, llançar un "fons fiduciari" de 2.000 milions de dòlars, la meitat dels quals disponibles en els pròxims nou mesos, amb la possibilitat de revisar-lo a mesura que evolucioni la crisi sanitària. "Hem d'incrementar enormement els recursos de què disposem per als països en desenvolupament expandint la capacitat del Fons Monetari Internacional", així com "d'altres institucions financeres internacionals", va subratllar.

En el mateix sentit, va considerar "essencial" que els països desenvolupats ajudin de manera "immediata" els no desenvolupats a "reforçar els seus sistemes de salut i la seva capacitat de resposta per aturar la transmissió" d'una malaltia que es "propaga com un incendi sense control als països pobres, amb milions de morts i la possibilitat que reaparegui" amb el temps. "Recordem que som tan forts com el sistema de salut més dèbil del nostre món interconnectat", va dir.

Guterres va recordar, a més, que el Fons Monetari Internacional ha declarat que hem "entrat en una recessió igual o pitjor que la del 2009". Aquestes dades se sumen als entre 5 i 25 milions de llocs de treball perduts que estima l'Organització Internacional del Treball (OI) i els prop de 1.500 milions d'estudiants de 166 països que s'han quedat sense escolaritzar i fora de la universitat segons la Unesco. Per tant, caldrà fer front també a la crisi econòmica. Amb tot, va insistir que l'etapa postcoronavirus demana una economia "diferent". Per aquest motiu, va demanar que l'estratègia actual dirigeixi la gestió de la crisi a la construcció d'"economies i societats més equitatives, inclusives i sostenibles".

L'OMS alerta de les conseqüències del confinament

L'OMS també ha alertat avui de les "serioses conseqüències polítiques, socials i econòmiques" que pot tenir aquesta pandèmia per a regions del món com "l'Àfrica i l’Amèrica Central i del Sud”, segons el secretari general de l'organització, l'etíop Tedros Adhanom. "És crític que ens assegurem que aquests països estan ben equipats", ha remarcat en roda de premsa. L'OMS ha advertit que les mesures de confinament que s'han posat en marxa en desenes d'estats arreu del planeta poden també "tenir unes conseqüències no intencionades per als pobres i per a les poblacions més vulnerables", que depenen de la seva feina diària –ara en suspens– per alimentar-se, ha recordat Adhanom, i ha demanat als governs que posin en marxa mesures per ajudar-los.

stats