Internacional 03/05/2019

Onzè divendres de protestes a Algèria per reclamar la marxa del cap de l'estat major

Un mes després de la caiguda de Bouteflika i a les portes del Ramadà, les manifestacions continuen

Cristina Mas
2 min
Manifestants avui a Alger, amb la Grande Poste al fons.

BarcelonaOnzè divendres de protestes massives a Algèria, on el moviment popular continua reclamant la fi del sistema polític. Fa un mes que l'octogenari president Abdelaziz Bouteflika, greument malalt des del 2013 i que aspirava a un cinquè mandat, va dimitir davant la força de la mobilització. Però els manifestants reclamen "que marxin tots", volen un canvi de sistema polític per acabar amb la corrupció i la concentració dels enormes recursos del país en mans d'una petita casta. Desmentint la brama que les protestes acabaran afluixant, les manifestacions continuen arreu del país. Ara la pregunta és què passarà la setmana vinent, quan comença el mes sagrat del Ramadà.

El cap de l'estat major i home fort del país, el general Ahmed Gaïd Salah, també de l'entorn del vell president, és el blanc de les crítiques: «'Dégage'» [marxa] és el que li reclamen els crits i les pancartes al carrer. L'exèrcit, l'autèntic poder a l'ombra, intenta que res no canviï posant-se de part dels protestants, després de fer costat durant dues dècades a Bouteflika. Però més enllà de la caiguda del vell president, els manifestants no han vist satisfetes cap de les seves reivindicacions. Estan convençuts que, amb l'historial de frau i manca de garanties del país, el president interí, Abdelkhader Bensalah, i el govern del primer ministre, Noureddine Bedoui –dos vells quadres del règim de Bouteflika, amb la tutela militar i les autoritats judicials i electorals intactes– no poden garantir que les eleccions convocades per al 4 de juliol siguin netes i democràtiques ni assegurar una transició real.

Tot i que no hi ha xifres oficials, la protesta d'aquest divendres ha tornat a ser massiva, malgrat que la policia ha bloquejat l'accés a la capital dels manifestants que intentaven arribar-hi des d'altres ciutats del país. La plaça de la Grande Poste, punt de trobada dels manifestants a la capital, Alger, s'ha tornat a omplir de famílies senceres amb pancartes.

El general Gaïd Salah insisteix en mantenir-se "dins la via constitucional" contra la reivindicació del carrer, que vol noves estructures per garantir l'era post-Bouteflika. Salah ha demanat aquesta setmana un "diàleg amb les institucions de l'estat", que als ulls dels manifestants són els símbols del "poder" i les consideren responsables de la situació de crisi a què s'ha vist abocat el país.

L'inici imminent del Ramadà, el mes de vacances a Algèria en què la majoria de la població segueix el dejuni durant el dia, planteja dubtes sobre la continuïtat de les protestes després d'onze setmanes de manifestacions setmanals. Alguns ja proposen que les concentracions es traslladin als vespres.

stats