Internacional 22/08/2020

L'opositor rus Navalni ja és a Alemanya per ser tractat per un possible enverinament

La seva doctora denuncia que les autoritats russes van endarrerir el trasllat per esborrar proves

MELISSA EDDY / ANDREU E. KRAMER (The New York Times)
3 min
Arribada de l'ambulància amb Aleksei Navalni a l'hospital on serà tractat, a Berlín.

Berlín / MoscouL’opositor rus Aleksei Navalni està en estat estable en un hospital de Berlín, al qual ha sigut traslladat en un avió medicalitzat des de la ciutat d’Omsk, a Sibèria. “La lluita per la vida i la salut de l’Aleksei tot just comença ara, i encara hi ha molt de camí per recórrer, però s’ha fet el primer pas”, va dir a Twitter la seva portaveu, Kira Iarmish. L’avió que el va traslladar, finançat per la fundació Cinema per la Pau, va aterrar a primera hora a l’aeroport de Tegel, en una zona normalment reservada a l’exèrcit i a alts càrrecs del govern. L’opositor, de 44 anys, va ser traslladat amb escorta policial a l’hospital Charité, un dels més importants d’Europa en l’àmbit de la recerca. Els responsables del centre advertien ahir que no faran comunicats fins que no hagin pogut confirmar un diagnòstic.

Navalni, l’home que amb més força qüestiona Vladímir Putin a Rússia, està en coma des de dijous, segons la seva família a causa d’un enverinament, i va arribar a la capital alemanya gràcies a la fundació d’un productor de cinema, que es va fer càrrec del trasllat. La metge personal de Navalni va denunciar divendres a la nit que les autoritats russes havien endarrerit deliberadament la sortida del pacient del país perquè la presència del verí al seu organisme baixés i fos indetectable. L’avió medicalitzat va estar hores esperant-lo a l’aeroport.

L’opositor va començar a sentir forts dolors de manera sobtada quan estava en un vol que havia sortit de la ciutat siberiana de Tomsk, on s’havia reunit amb candidats locals, i l’avió en què viatjava va haver de fer un aterratge d’emergència a la localitat d’Omsk. La seva família i equip suposen que va ser enverinat perquè només havia pres una tassa de te en una cafeteria de l’aeroport. La seva dona, Iulia, va demanar divendres en una carta a Putin que autoritzés la sortida de Navalni per ser tractat a l’estranger, però el doctor Alexandr Murakhovski, metge en cap de l’hospital número 1 d’Omsk, va dir que no s’havien trobat restes de verí, que l’opositor patia una malaltia metabòlica i que estava massa feble per ser traslladat. No va ser fins que un equip mèdic alemany va arribar al lloc i va certificar que Navalni estava estable i podia resistir el viatge que es va rebre l’autorització per portar-lo a Berlín. Murakhovski té una foto de Putin al seu despatx i es creu que és membre del seu partit, Rússia Unida.

“Vam treballar com bojos per tots els canals possibles per aconseguir el trasllat”, explica Jakz Bizilj, fundador de Cinema per la Pau, que va organitzar l’avió medicalitzat per portar Navalni a Berlín. Bizilj, que el 2008 també va organitzar el trasllat del portaveu del grup de música Pussy Riots, que també criticava Putin, recorda que “no es va avançar fins que va arribar l’informe de l’equip mèdic alemany”.

El portaveu del Kremlin, Dmitri S. Peskov, va oferir un altre motiu per endarrerir la marxa del senyor Navalni, a l'assenyalar que si s’havia trobat malament durant l’enlairament tornar-lo a posar en un avió podria posar en risc la seva vida.

La doctora personal de Navalni també va revelar que una policia va anar a l’hospital per dir que la substància amb què havien enverinat l’opositor era ”letal” per a qui l’envoltés. Tot de justificacions que, segons la metge, tenien com a únic objectiu endarrerir el trasllat. Les autoritats russes continuen negant que l’opositor hagi sigut enverinat. El metge responsable de l’hospital d’Omsk va assegurar que totes les anàlisis de sang i d’orina eren negatives.

Petició del TEDH a Moscou

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha sol·licitat a Moscou l'informe mèdic de Navalni, així com informació sobre el tractament rebut a l'hospital d'Omsk i el seu estat de salut actual. El TEDH va rebre divendres una petició de mesura cautelar en nom del mateix Navalni perquè fes de mediador per aconseguir el seu trasllat a Alemanya, cosa que finalment el govern rus va concedir sense la intermediació de la cort amb seu a Estrasburg, davant de la pressió interna i internacional.

Copyright The New York Times

stats