Internacional 29/06/2019

La mort d’Óscar i Valeria a Río Bravo també es fa present durant el debat dels demòcrates

Carlos Pérez Cruz
2 min
Els cadàvers d’Óscar i Valeria, el pare i la filla morts ofegats a Río Grande.

WashingtonA la política nord-americana li ha resultat impossible ignorar la imatge d’Óscar i Valeria, el pare i la nena salvadorencs ofegats a les portes dels Estats Units. La fotografia, la descripció més dramàtica de les conseqüències de les polítiques migratòries de l’administració Trump, també va ser punt de debat entre els demòcrates. “Trenca el cor”, va reconèixer Julián Castro. Exsecretari d’Habitatge en temps d’Obama, Castro va responsabilitzar el president Trump d’aquestes morts, a l’assegurar que la política coneguda com a metering (dosificació), que s’aplica per limitar el nombre diari de sol·licituds d’asil a les duanes, “va ser el que va provocar que Óscar i Valeria volguessin creuar el riu nedant tot i el perill”. La dona i mare dels morts feia dos mesos que esperava a la frontera intentant tramitar la seva petició d’asil.

També van reaccionar a la fotografia el texà Beto O’Rourke i el senador per Nova Jersey Cory Booker, que va aprofitar per defensar la necessitat d’afrontar l’origen de les causes que porten tantes persones a emprendre un perillós i incert viatge cap als Estats Units. “No podem abandonar els nostres valors i pensar que aconseguirem la seguretat a la frontera. De fet, perdrem seguretat i valors”, va advertir Booker.

A la dolorosa imatge s’ha sumat aquesta setmana la denúncia d’un grup d’advocats sobre la situació d’insalubritat en un centre de detenció de menors a Clint, Texas. Durant la visita van descobrir un panorama desolador de nadons sense bolquers a cura de nens de set o vuit anys que portaven setmanes sense dutxar-se, sense accés a la higiene més bàsica i mal alimentats. Una imatge impròpia de la primera potència mundial que ha posat sobre la taula no només la manca d’humanitat del govern Trump, també l’aparent manca de mitjans i recursos dels agents duaners.

En aquest sentit, el Congrés va aprovar la matinada d’ahir una llei d’emergència de 4.600 milions de dòlars que inclou fons per a les agències encarregades de la custòdia dels menors immigrants. La seva aprovació ha generat enormes tensions entre els demòcrates de la Cambra de Representants, que fins a l’últim moment van intentar esmenar la llei amb mesures que garantissin els drets humans. Davant la negativa dels republicans i a les portes d’un recés de vacances al Congrés que hauria deixat sense fons les agències, la llei es va aprovar amb el vot contrari de 95 congressistes demòcrates.

stats