Internacional 27/11/2018

El govern espanyol decarta que el País Valencià aculli els 12 migrants rescatats per un pesquer

Calvo ha defensat que han d'anar al port "més proper" i que per això estan negociant amb Líbia

Daniel Martín / Efe
3 min
MSF i SOS Méditerranée van poder rescatar embarassades, nens i malalts d’una pastera. La resta de migrants van ser lliurats a Líbia.

ValènciaLa vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha rebutjat avui l'oferiment de la Generalitat Valenciana per acollir els 12 migrants rescatats fa cinc dies pel pesquer de Santa Pola 'Nuestra Madre Loreto' davant les costes de Líbia, i ha assegurat que on han d'anar és al port "més proper", que "ara mateix no és cap d'espanyol".

Calvo no ha volgut valorar l'oferiment de l'executiu valencià i ha assegurat que "aquest no és el tema" i que els migrants han "d'anar al port més pròxim". Amb aquest objectiu, la vicepresidenta ha explicat que les autoritats espanyoles ja porten tres dies negociant amb el govern libi.

Carmen Calvo ha recordat que Líbia ja va recollir una altra embarcació que també estava en perill, i ha ressaltat que també estan parlant "constantment" amb el patró del pesquer, al qual ha agraït que hagi fet "una cosa que la llei del mar obliga a fer, però amb una dignitat increïble: ha recollit aquestes persones que estaven en perill". "En aquest moment estem fent la feina que ens correspon perquè aquestes persones puguin desembarcar al port més proper i segur", ha repetit.

La vicepresidenta ha recomanat no fer un "debat polític" d'aquests temes sinó afrontar-los amb "serietat", un camí que per a Calvo suposa defensar que "som una democràcia que reacciona de manera humanitària" però que també protegeix "la seguretat de les nostres fronteres" i que defensa una emigració i immigració "ordenada, regular i legal". Una via que ha contraposat al discurs "perillós i inquietant" sobre la immigració que diu que ha sentit aquests dies del líder del Partit Popular, Pablo Casado, durant les seves visites a Andalusia.

El govern valencià ofereix el port de València

Amb les seves paraules Carmen Calvo ha rebutjat la proposta del govern valencià, que ha ofert els seus ports per acollir els 12 migrants rescatats fa cinc dies pel pesquer de Santa Pola 'Nuestra Madre Loreto' quan treballava davant la costa de Líbia pescant marisc per la campanya de Nadal. Per fer possible l'acollida, l'alcalde de València, Joan Ribó, havia avançat que la ciutat s'oferirà formalment per acollir els ciutadans rescatats, en una actuació que ha qualificat de "deure ètic i humà amb les persones que arrisquen la seva vida fugint del terror, la guerra i la misèria".

El Defensor del Poble demana rescatar els migrants

El posicionament del govern espanyol no ha estat ben rebut pel Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, que ha iniciat una actuació d'ofici davant del ministeri d'Afers Exteriors perquè estudiï permetre el desembarcament a Espanya per qüestions humanitàries.

"La negativa dels que tenen l'obligació legal de permetre el desembarcament d'aquests nàufrags [Itàlia i Malta] posa la tripulació espanyola d'aquest pesquer en una situació límit des del punt de vista de la seva seguretat i dels drets humans", ha defensat Fernández Marugán.

Amb l'única ajuda de l''Open Arms'

Els 12 migrants rescatats són egipcis, sudanesos, somalis, nigerians i senegalesos, tots homes d'entre 16 i 39 anys, i van trobar la nau valenciana dijous a la nit mentre anaven a bord d'una pastera fugint d'una patrullera dels guardacostes libis. Tant Malta com Itàlia els han negat un port per desembarcar i les autoritats espanyoles es limiten a dir que estan buscant una solució. L'única ajuda que ha rebut el pesquer és l'assistència dels equips mèdics de l''Open Arms', el vaixell de rescat humanitari de l'ONG badalonina, que ahir es va haver retirar a la costa de Tunísia per protegir-se d'un temporal.

stats