Internacional 01/02/2017

L'Àfrica rebutja la retirada en bloc del Tribunal Penal Internacional

Nigèria, Libèria i el Senegal s'oposen a una proposta impulsada per Sud-àfrica, que ja ha iniciat el procés per marxar de l'Haia

Ara
1 min
Foto de família dels caps d'estat de la Unió Africana, a Addis Abeba.

BarcelonaL'heterogeneïtat africana ha quedat retratada a la 28a cimera de la Unió Africana en què s'ha rebutjat la sortida en bloc del Tribunal Penal Internacional per l'oposició d'alguns dels socis.

La proposta de retirada l'ha impulsat el govern de Pretòria, que pretenia enviar un missatge polític al món que el continent està "fart" que el TPI s'hagi centrat bàsicament en casos contra africans. Sud-àfrica, juntament amb Burundi, ja han anunciat la voluntat de despenjar-se de la jurisdicció de la cort de l'Haia. En aquest sentit, s'està a l'espera de veure si el nou president de Gàmbia, Adama Barrow, acabarà per revertir la decisió del seu antecessor de marxar del tribunal.

Nigèria ha capitanejat l'oposició a la retirada i ha suggerit que si alguns dels 34 països membres volen seguir les passes de Sud-àfrica ho haurà de fer individualment. També Cap Verd, Zàmbia, Botswana, Libèria, Tanzània i el Senegal s'han posicionat en contra. Aquest últim país ha acollit recentment el primer judici a l'Àfrica contra un exdirigent regional per crims contra la humanitat en aplicació del principi de justícia universal.

A més, el nou president de la Unió Africana, el txadià Moussa Faki Mahamat, podria ser el gran aliat d'aquest bloc d'opositors, ja que anteriorment s'ha mostrat favorable a un tribunal que jutgi els crims de guerra.

stats