Internacional 08/05/2018

Paixinian, nou primer ministre d'Armènia: "El poble ha guanyat"

El líder de les revoltes obté sis diputats més dels necessaris per ser investit al Parlament

Marta Rodríguez
2 min
Paixinian saludant a la multitud després de ser investit com a primer ministre

BarcelonaArmènia ha tancat l’era de l’autoritari Serj Sargsian i comença la de Nikol Paixinian, investit pel Parlament com el nou primer ministre en segona ronda. “El poble ha guanyat, felicitats”, va proclamar un eufòric Nikol Paixinian mentre milers de ciutadans celebraven un canvi de rumb que s’ha fet sense sang ni violència. Diputat d’un petit partit de l’esquerra armènia amb només quatre diputats, Paixinian es va erigir com a líder de les recents revoltes populars que van fer que Sargsian tirés enrere els seus plans de perpetuar-se al poder i dimitís.

Paixinian, l’únic candidat que es va presentar, va obtenir 59 vots, sis més dels que necessitava per ser investit, gràcies al suport de diputats de l’oficialista Partit Republicà de Sargsian, que fa tot just una setmana va bloquejar el seu nomenament, tot i que es va comprometre a no presentar cap aspirant.

Amb 43 anys, Paixinian té al davant una tasca titànica. Primer formar govern en un termini màxim de 15 dies tenint en compte que, malgrat el suport d’ahir, no controla el Parlament i amb tota seguretat tindrà el vell engranatge de poder en contra. Els republicans són encara la força majoritària i van justificar el suport donat a la candidatura de Paixinian en nom de la unitat del país, però van afirmar que els seus vots no significaven un xec en blanc. Segon, intentar no defraudar els milers de persones que han mantingut les seves crides a mobilitzar-se al carrer durant setmanes per acabar amb un règim que molts veuen corcat per la corrupció i el nepotisme. “Hem fet una revolució i el món sencer ens està mirant”, deia a l’agència Reuters Karine Balayan, una noia de 19 anys que no es va voler perdre la festa que es va muntar a la plaça del Parlament, que s’ha convertit en epicentre i símbol de les revoltes.

Simpatitzants de Nikol Paixinian celebrant el seu nomenament com a primer ministre

El flamant nou primer ministre va enviar un missatge de tranquil·litat que no pensa fer pogroms entre els funcionaris, tot i que va anunciar reformes estructurals. Paixinian va afirmar que pensa convocar eleccions parlamentàries anticipades, un pas que li havia ofert Sargsian durant les revoltes però que va rebutjar en considerar que no hi havia prou garanties que serien uns comicis lliures i democràtics.

La felicitació de Putin

Des del Kremlin, Vladímir Putin va trencar el silenci que ha mantingut durant l’onada de protestes a Armènia i va felicitar Paixinian amb un telegrama. En principi, en aquest sentit no hi ha d’haver cap canvi geopolític perquè el nou líder armeni mai no ha posat en dubte els vincles d’Armènia i ha valorat que s’hagi mantingut “l’aliança vital” entre els dos països. Thomas de Waal, un especialista de la regió del 'think tank' Carnegie Europe, va assenyalar a Reuters que Moscou ha assumit un nou guió a Armènia, ja que “ha insistit a respectar el dret dels armenis al canvi pacífic”.

Experiodista, Paixinian té una llarga trajectòria crítica contra el règim de Sargsian, que el va empresonar el 2009 acusat de fomentar aldarulls en protestes. Una dècada després la revolta l’ha fet líder.

stats