Internacional 31/12/2014

Palestina demana ingressar al TPI per intentar jutjar Israel

Abbas continua lluitant pel reconeixement internacional després que l'ONU rebutgés condemnar l'ocupació

Agències
2 min
Abbas encén una torxa en el 50 aniversari de la fundació del seu partit Al-Fatah, avui. HOHAMAD TOROKMAN / REUTERS

RamallahEl president palestí, Mahmud Abbas, ha signat avui la sol·licitud d'adhesió al Tribunal Penal Internacional (TPI), un dia després que l'última proposta palestina que buscava posar fi a l'ocupació israeliana fracassés en el Consell de Seguretat de l'ONU.

Així ho han informat fonts oficials palestines, que han precisat que Abbas ha rubricat aquesta nit la petició per a l'adhesió de Palestina a 22 organismes internacionals, entre ells el TPI.

Amb aquesta mesura el lideratge palestí aspira a poder portar davant aquesta cort Israel per crims de guerra per accions comeses en els territoris ocupats.

En els últims anys, i després del reconeixement de l'ONU de Palestina com a estat observador, el dirigent palestí ha signat la inclusió palestina en diversos tractats i organitzacions internacionals, en algunes ocasions en resposta a decisions israelians adverses, si bé s'havia abstingut fins ara de subscriure a la Cort Internacional.

Però, després de l'últim cop sofert pels palestins, Abbas ha decidit fer-ho i prosseguir amb el reconeixement de Palestina a instàncies internacionals.

La resolució que va ser rebutjada ahir pel Consell de Seguretat cridava a fixar un termini límit de tres anys per posar fi a l'ocupació israeliana dels territoris palestins capturats al juny de 1967.

Malgrat que funcionaris palestins van dir que comptaven amb el vot favorable de nou membres del consell, els requerits per a l'adopció de la resolució i que hauria obligat a Washington a exercir el seu dret de veto, finalment es va quedar a un vot d'això.

Abbas havia advertit que estudiava adherir-se al Tribunal Penal Internacional si la resolució no era aprovada.

L'executiu israelià assenyala que, amb aquesta decisió, els palestins s'exposen també a ser portats davant aquesta màxima instància judicial internacional amb seu a l'Haia.

"Qui ha de témer del Tribunal Penal Internacional és l'ANP, que seu en un govern d'unitat amb Hamas, una organització terrorista ben coneguda com l'Estat Islàmic pels seus crims de guerra", assenyala un comunicat difós poc després de conèixer-se la sol·licitud palestina per l'Oficina del Primer Ministre israelià.

stats