Internacional 14/03/2015

El cicló Pam arrasa al Pacífic Sud, on es tem per la vida de desenes de persones

Vents de 340 quilòmetres per hora podrien haver acabat amb la vida de 44 persones a Vanatu, petita república insular a l'est d'Austràlia

Efe
3 min
Ciutadans de Vanatu corren a refugiar-se / GETTY

SydneyLes autoritats temen que desenes de persones hagin mort a Vanuatu -república pluri-insular del Pacífic Sud a uns 1.750 km a l'est d'Austràlia- després del pas avui del cicló Pam, un dels més potents registrats a la zona en els últims anys, que ha causat quantiosos danys en aquesta petita nació insular. L'Oficina per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris de l'ONU ha dit que diverses informacions apunten que 44 persones han mort a la província de Penama, al centre del país, si bé encara no s'han facilitat xifres oficials de morts o ferits.

Fins al moment s'ha confirmat la mort de sis persones a Port Vila, la capital, on viuen unes 40.000 persones i segons les autoritats locals el 80% de les cases han quedat danyades seriosament, segons Ràdio New Zealand. Organitzacions humanitàries han informat de la "completa aniquilació" de Port Vila, on el Pam carregar amb vents de 340 quilòmetres per hora, però han alertat que la destrucció podria ser pitjor a les illes perifèriques.

"És evident que la força del cicló Pam ha estat dramàticament pitjor del que inicialment s'havia previst. Això haurà estat amb tota seguretat una catàstrofe per al poble de Vanuatu", ha dit l'especialista en comunicacions d'Unicef, Alice Clements, en un comunicat . El balanç de víctimes i danys podria demorar uns dies perquè gran part del territori està incomunicat, sense energia elèctrica i fins i tot, a Port Vila, sense aigua.

"No sabem si hi ha víctimes, però anticipem que el nombre serà alt a les illes remotes perquè els refugis allà són menys sofisticats. No tenim cap informació del que ha passat perquè no podem parlar amb les illes", ha dit el director d'Oxfam a Vanuatu, Colin Collett Van Rooyen, a l'agència australiana AAP.

Imatges de la televisió australiana mostraven nombrosos arbres i pals d'electricitat caiguts, cases danyades i restes de runes pels carrers de la capital, a més de diverses embarcacions amarrades al moll destruïdes després de xocar a causa del fort onatge. "Molta gent encara està recuperant-se. El dany és bastant extens a Port Vila i hi ha moltes més illes més vulnerables. No puc imaginar què ha passat a elles", ha afirmat la portaveu de World Vision a Vanuatu, Chloe Morrison, a AAP. "Alguns companys han dit que poblats sencers han quedat literalment arrasats durant la nit", ha afegit la cooperant, per remarcar que "les cases dels vilatans i les cabanes de branques han d'haver volat".

Els serveis d'emergència de Vanuatu es preparen per a un immens operatiu de recerca i rescat de supervivents d'aquesta tempesta de categoria 5, que podria haver afectat unes 260.000 persones, segons Unicef. El portaveu de l'Oficina Nacional de Gestió de Desastres, Mishaen Lulu Garae, ha dit a Ràdio New Zealand que les autoritats del país preveuen que l'impacte del Pam haurà estat pitjor que el del cicló Uma, que el 1987 va causar 50 morts a l'arxipèlag.

El desastre ha tingut lloc mentre el president de Vanuatu, Baldwin Londsdale, participava en la conferència sobre desastres i emergències al Japó, on ha demanat en un emotiu discurs ajuda per al seu país i en el qual ha rebut el condol i solidaritat del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.

Resposta humanitària dels països veïns

Els països veïns han començat començar a preparar la resposta humanitària al desastre, com Nova Zelanda, que té un avió militar avaluant danys a Tuvalu, i ha ofert uns 733.800 $ (699.090 euros) com un fons inicial per a les nacions del Pacífic que afronten ciclons. Austràlia, per la seva banda, es prepara per enviar un equip d'emergència a Vanuatu si cal, ha anunciat avui la ministra d'Exteriors, Julie Bishop.

Altres territoris del Pacífic també han patit l'embat del Pam com Tuvalu, on s'ha declarat l'estat d'emergència i s'ha ajornat la celebració de les eleccions previstes per al proper dijous. També l'illa Tikopia i la província de Malaita són de les més afectades a les Illes Salomó, on el cicló ha arrasat gran part dels cultius i ha danyat molts habitatges.

A Nova Caledònia s'espera que el cicló passi a uns 160 quilòmetres a l'est de la Mare, a les Illes Loyalti, durant la jornada, mentre que Fiji ha allotjat a unes 200 persones en centres d'evacuació. El servei meteorològic de Vanuatu va situar el cicló fora del seu àmbit d'observació a les 08:00 GMT, amb l'ull de la tempesta a uns 415 quilòmetres al sud-sud-est de Tanna, al sud de l'arxipèlag, desplaçant direcció sud-est a 41 quilòmetres per hora. S'espera que el Pam s'acosti a l'est de Nova Zelanda el dilluns o dimarts.

stats