Internacional 09/07/2017

El papa Francesc, contra les hòsties sense gluten

El Vaticà envia un comunicat als bisbes d'arreu del món en què els recorda les estrictes normes per fer missa

Ara
2 min
El papa Francesc fent missa a la basílica de Sant Pere.

BarcelonaEl papa Francesc ha enviat un comunicat als bisbes d'arreu del món en què els recorda les estrictes normes per a l'elaboració del pa i el vi per fer missa. Una d'elles, que les hòsties no poden ser sense gluten.

Al text s'indica als bisbes que són ells els que han de "vigilar la qualitat del pa i del vi destinats a l'eucaristia i, per tant, a aquells que els preparen". El Vaticà suggereix algunes indicacions pràctiques davant l'era moderna, i recorda que si abans eren les comunitats religioses de monges les que s'ocupaven de preparar el pa i el vi per a la missa, "ara se'n poden trobar als supermercats, en altres negocis i a través d'internet".

A més, insisteix en la necessitat de "comprovar qui és la persona encarregada de fer la provisió del pa i el vi per a la celebració, així com la idoneïtat de la matèria", i també de comprovar que sigui una persona "honesta".

Sobre l'elaboració de les hòsties s'exigeix que siguin de pa sense llevat, només de blat, i per tant estan prohibides altres substàncies, encara que siguin cereals. Fins i tot es considera un "abús greu" introduir-hi altres substàncies com fruites, sucre o mel.

"Està totalment prohibit utilitzar un vi sobre el qual hi hagi dubtes pel que fa al caràcter genuí i la procedència" i "no s'han d'admetre sota cap pretext altres begudes", diu la nota. Davant les intoleràncies alimentàries cada vegada més freqüents, el Vaticà també respon que està permès "l'ús del pa amb poca quantitat de gluten", però no totalment sense.

D'altra banda, sí que està permès "el most, el suc de raïm fresc o conservat, sempre que la fermentació s'hagi fet per mitjà de procediments que no n'alterin la naturalesa".

stats