Internacional 01/07/2017

Alemanya aprova el matrimoni homosexual

La cancellera Merkel vota en contra de la llei en una sessió en què ha donat llibertat als seus

Isaac Lluch
6 min
La situació dels homosexuals al món

HamburgTrenta de juny del 2017. Un dia històric per a Alemanya. A Ludwigshafen, a Renània-Palatinat, té lloc una missa solemne per Helmut Kohl. A Berlín, el Bundestag (cambra baixa) aprova l’anomenat matrimoni per a tothom, és a dir, reconeix legalment el dret dels homosexuals a casar-se. Totes dues coses no tenen res a veure, però l’una representa la vella Alemanya, i l’altra, la nova. Durant bona part del mandat de l’excanceller, l’homosexualitat en menors de 18 anys encara era punible. Han hagut de passar pràcticament dues dècades perquè la seva deixeble Angela Merkel obrís una porta del darrere per possibilitar que el debat sobre l’aprovació del matrimoni entre persones del mateix sexe es colés amb èxit al Parlament alemany.

El portaveu socialdemòcrata, Thomas Oppermann, i el candidat a canceller per l'SPD, Martin Schulz, tallen un pastís de matrimoni amb els colors de la bandera gai al Bundestag

Després d’un debat exprés, de 38 minuts, el Bundestag va votar amb una clara majoria la legalització del “casament per a tothom”. Dels 623 vots registrats, 393 es van manifestar a favor, 226 en contra i quatre es van abstenir. La cancellera i líder de la Unió Democratacristiana (CDU) hi va votar en contra. “Per a mi, el matrimoni, com està descrit a la Constitució, és la unió entre un home i una dona”, va raonar Merkel, tot i que es va afanyar a precisar que, això sí, sempre s’ha mostrat a favor que les parelles homosexuals poguessin adoptar fills.

Merkel va votar-hi en contra per coherència amb el seu pensament sobre el matrimoni, i això, de retruc, li permet salvar la cara davant l’electorat conservador -que també li reconeix que alliberés la CDU-CSU de la disciplina de vot- quan se li pregunta sobre la qüestió de la unió matrimonial homosexual.

Una parella de noies es fa un petó després que el Parlament alemany hagi votat a favor de la legalització del matrimoni homosexual

La divisió d’opinions és notable dintre de la CDU/CSU, mentre que els socialdemòcrates de l’SPD, Els Verds i l’Esquerra van fer pinya amb el vot pel sí. Entre els 75 parlamentaris democratacristians i socialcristians que van aprovar la legalitat del matrimoni gai hi ha la ministra de Defensa, Ursula von der Leyen; el ministre de la Cancelleria, Peter Altmaier, o l’exministra de Família, Kristina Schröder. “No deixaran de néixer criatures perquè als gais i les lesbianes els sigui possible casar-se. Per a mi el matrimoni és la meravellosa mostra d’amor entre dues persones que en els bons i els mals moments estan per l’altre i se’n responsabilitzen. És una qüestió de fidelitat, constància i confiança. Tot això són valors profundament conservadors i els reconec justament com a democratacristià”, va apuntar des de la CDU Jan-Marco Luczak.

L’oposició al matrimoni homosexual era considerat l’últim bastió conservador de la CDU/CSU. Amb Merkel com a cancellera, els democratacristians han hagut de retirar diverses de les seves posicions que ja no eren compartides per la majoria de la societat, com ara l’aferrament a l’energia nuclear o l’obligatorietat del servei militar.

A tres mesos de les eleccions legislatives a Alemanya, Merkel ha volgut treure’s de sobre un tema delicat amb què feien pressió els eventuals socis de govern (socialdemòcrates, liberals i verds) que podrien formar part d’una futura coalició a Berlín.

La cancellera ha sigut fortament criticada per la premsa local pel que es considera oportunisme electoral. Potser no va calcular que l’SPD exigiria immediatament, sense dialogar-ho prèviament amb la CDU/CSU, una votació al Bundestag aquesta mateixa setmana. “Aquesta votació és dolenta per a la Coalició, però bona per a les persones i el Parlament”, va consignar Thomas Oppermann, líder del grup parlamentari socialdemòcrata. La premsa va criticar durament que Merkel parlés de trencament de la confiança per part de l’SPD i critiqués la “precipitació” dels seus socis per haver posat a debat la qüestió. “La hipòcrita Merkel”, va titular el Süddeutsche Zeitung. “El seu pragmatisme és irrespectuós amb els votants”, va destacar un articulista convidat a Spiegel Online.

La sessió al Bundestag va començar a les vuit del matí, i la cambra parlamentària va estar concorreguda com només acostuma a passar en la investidura del canceller. “No és habitual que un dia d’estiu i a aquesta hora hi hagi tants diputats i tants periodistes”, va fer broma de seguida el president del Parlament, Norbert Lammert. En fer-se oficial el resultat de la votació, fins i tot va ploure confeti sobre les files d’Els Verds, en les quals va viure el seu últim dia com a parlamentari Volker Beck, aconseguint, 23 anys després, precisament l’objectiu pel qual més va lluitar: “És realment una victòria meravellosa, perquè comporta d’alguna manera una pau social. Avui [per ahir] ha caigut un bastió. Tot el que no és igualtat de drets és discriminació”, va afirmar.

La ministra de Medi Ambient, la socialdemòcrata Barbara Hendricks, obertament lesbiana, també es va congratular personalment de la fita. La titular del govern de Merkel va anunciar que vol demanar matrimoni a la seva parella, amb qui està unida de fet des del 2010.

Des del 2001, les parelles homosexuals poden contreure aquesta forma d’unió, però fins ara no els era permès casar-se i no podien adoptar conjuntament. A partir de les pròximes setmanes, podran fer-ho. Alemanya es converteix en el dotzè país de la UE que reconeix el matrimoni per a gais i lesbianes.

Merkel vota 'no'

"El matrimoni és la unió entre un home i una dona"

La cancellera ha sigut una de les primeres a dipositar el seu vot a l'urna col·locada al centre del saló de plens, i ha escollit la targeta del 'no'. Merkel s'ha mostrat a favor del dret d'adopció per a les parelles homosexuals, però ha justificat el seu 'no' a legalitzar el matrimoni homosexual perquè el matrimoni, segons la Constitució, "és la unió entre un home i una dona", ha assenyalat.

Merkel diposita el seu vot contrari a la legalització del matrimoni homosexual en la votació que s'ha fet al Parlament alemany

En una breu compareixença davant els mitjans després de la votació, la cancellera ha recordat que en els últims anys s'han eliminat "pas a pas" totes les discriminacions per a les parelles homosexuals, i només faltava el dret a adoptar nens.

Després de reflexionar molt sobre el benestar dels menors, ha assegurat, es va arribar a la conclusió que "l'adopció també hauria de ser possible" per a les parelles homosexuals. Tanmateix, segons la seva opinió, l'article 6 de la Constitució alemanya, quan assenyala que "el matrimoni i la família es troben sota la protecció especial de l'ordre estatal", està parlant del matrimoni entre un home i una dona.

Conscient de les diferents opinions en el seu partit, Merkel ha optat perquè els diputats del grup parlamentari conservador votessin segons la seva "consciència". Ha qualificat el debat que ha derivat en l'aprovació del matrimoni homosexual d'"emocional", també per a ella, i ha confiat que ara no es perdi el respecte i que, amb la votació, s'hagi generat "pau social i cohesió".

Una decisió "bona per al Parlament"

El portaveu socialdemòcrata, Thomas Oppermann, ha defensat el pas fet pel seu partit, que ha forçat que es debatés la iniciativa abans de finalitzar la legislatura, després de rescatar un projecte de llei del 2015 de l'estat federal de Renània-Palatinat que ja havia passat pel Bundesrat, la cambra alta alemanya, i que estava aparcat al Bundestag.

"Aquesta decisió potser no és bona per a la coalició, però és bona per a les persones, i bona per al Parlament", ha manifestat Oppermann, que ha rebutjat que sigui necessari reformar la Constitució.

"Si arriba el matrimoni per a tothom, s'haurà donat alguna cosa a algú, però no se li haurà tret res a ningú", ha subratllat Oppermann per convèncer els diputats reticents, vers els quals ha mostrat el seu respecte.

Dubtes sobre la constitucionalitat de la llei

En nom de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), el líder del grup parlamentari, Volker Kauder, s'ha convertit en portaveu dels que defensen que "el matrimoni és la unió entre un home i una dona", malgrat que ha manifestat el seu respecte per als companys amb una opinió diferent.

"Jo, personalment, mai posaré la meva signatura en una cosa que representi el matrimoni per a tothom, per motius de consciència", ha declarat Kauder, que ha expressat dubtes sobre la constitucionalitat de la llei en entendre que la concepció cristiana del matrimoni està protegida en la llei fonamental alemanya.

Des del mateix partit, el diputat Jean-Marc Luczak ha defensat el 'sí' al projecte i ha recordat que el respecte, l'amor i la convivència són valors tradicionals que han de defensar els conservadors, alhora que ha considerat que no cal cap reforma constitucional per obrir el matrimoni.

Un èxit "històric"

Des l'Esquerra i els Verds s'han felicitat per l'èxit "històric" aconseguit i han reivindicat la seva lluita durant dècades pels drets dels homosexuals, amb un gran nombre d'activistes presents avui a la tribuna de convidats.

stats