Internacional 09/07/2019

El Parlament britànic vol ampliar l'avortament i legalitzar el matrimoni homosexual a Irlanda del Nord

La cambra aprova un pla per canviar les lleis si no es restableix el govern de Belfast

Reuters
2 min
Activistes pro avortament es manifesten a Belfast a favor de la llei de 1967 que admet la interrupció de l'embaràs a Anglaterra, Gal·les i Escòcia / REUTERS

LondresEl Parlament britànic ha aprovat un pla que obligaria el govern a legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe i estendre els drets a l’avortament a Irlanda del Nord si la província no pot restablir el seu propi govern.

La província és l'única part del Regne Unit on no es permet el matrimoni entre persones del mateix sexe, i les lleis prohibeixen l'avortament, excepte quan la vida d'una mare està en perill. Al sud, Irlanda va legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe el 2015 i va liberalitzar les lleis sobre l'avortament després de celebrar un referèndum l'any passat.

La legislació ha de passar diverses etapes abans que el govern britànic es vegi obligat legalment a modificar les lleis d’Irlanda del Nord. Això només passarà si el Parlament de Belfast, paralitzat per la crisi política des del 2017, no s’ha restablert el 21 d’octubre.

A principis d’any milers de persones es van manifestar a la capital nord-irlandesa per exigir el reconeixement del matrimoni homosexual. Els últims intents de legalització han estat bloquejats pel Partit Unionista Democràtic (DUP), un aliat clau de la primera ministra britànica, Theresa May, tot i que les enquestes d'opinió dels últims anys mostren que la majoria de l'opinió pública hi està a favor.

L’any passat el Tribunal Suprem de la Gran Bretanya va considerar que l’estricta llei d’avortament d’Irlanda del Nord era incompatible amb la Convenció Europea dels Drets Humans, però va dir que no tenia els poders per fer una declaració formal i que la llei hauria de canviar.

Irlanda del Nord no té govern des que els nacionalistes irlandesos del Sinn Féin es van retirar de l'executiu que comparteixen pels acords de Divendres Sant amb els unionistes del DUP. Les converses es van reprendre al maig, però no hi ha hagut avenços i precisament el tema del matrimoni homosexual és un dels grans esculls.

stats