Internacional 11/07/2015

El Parlament grec avala el govern de Tsipras a negociar la seva proposta amb els creditors

La votació favorable dóna el mandat a l'executiu per defensar les bases de l'acord en la reunió de l'Eurogrup d'aquest dissabte

Efe
2 min
El Parlament grec vota a favor del pla de Tsipras. YANNIS KOLESIDIS / EFE

AtenesEl Parlament grec ha donat el mandat al govern per continuar negociant amb els creditors sobre la base de l'última proposta d'acord presentada aquest dijous per Atenes i que aquest dissabte el ministre de Finances grec defensarà en la reunió de l'Eurogrup. La votació va tirar endavant amb els vots a favor de 251 diputats, mentre que 32 van votar en contra i 8 es van abstenir.

Les abstencions van ser dels diputats del governamental Syriza com el ministre d'Energia i líder del corrent més esquerrà del partit, Panayotis Lafazanis, i la presidenta del Parlament, Zoé Konstandopulu.

A més de la gran majoria de Syriza i dels diputats del seu soci de govern, van votar a favor els nacionalistes Grecs Independents, els conservadors de Nova Democràcia, el centrista To Potami i el partit socialdemòcrata de Pasok.

En canvi, els neonazis d'Alba Daurada, els comunistes del KKE i dos diputats de Syriza es van posicionar en contra.

Abans de la votació, el primer ministre, Alexis Tsipras, va fer una curta intervenció per cridar a la unitat. Va afirmar que el procediment era necessari perquè el ministre de Finances, Euclides Tsakalotos, tingués el màxim suport de cara a obtenir el millor resultat possible.

El govern va decidir demanar al Parlament el seu mandat per seguir amb les converses, després d'enviar als representants de les institucions (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional) el nou paquet de reformes que inclou l'augment d'impostos, de les cotitzacions socials i la reducció de les pensions.

A l'inici de la sessió, el primer ministre va assenyalar que el Govern ha fet moltes concessions a la proposta enviada als creditors respecte al seu programa inicial, a canvi de mantenir el país en l'euro i aconseguir finançament, un paquet d'inversions i la reestructuració del deute. "No vull amagar la veritat. L'acord que es debatrà a l'Eurogrup és lluny del nostre programa", va assegurar Tsipras.

stats