TRANSICIÓ OBERTA
Internacional 11/12/2012

Tensió entre partidaris i opositors de Mursi al centre del Caire

El ministre de Defensa fa una crida a celebrar un altre diàleg nacional amb "tots els components del poble", però l'exèrcit desmenteix aquesta proposta

Ara
2 min
Manifestants anti-Mursi al Caire. AFP

BarcelonaDesenes de milers d'egipcis han sortit al carrer aquest dimarts per manifestar-se a favor i en contra del president Mohamed Mursi i el seu projecte de reforma constitucional, que s'ha de sotmetre a referèndum el 15 de desembre. L'oposició laica crida a rebutjar al consulta d'un text constitucional que consideren monopolitzat pels Germans Musulmans i no respectuós amb els Drets Humans i de la Dona, mentre que els islamistes moderats esgrimeixen la legitimitat del nou govern, sorgit de les primeres eleccions democràtiques de la història del país. Els membres de l'oposició han arribat fins al palau presidencial, on inicialment havien dit que no s'acostarien, per tal de desafiar l'exèrcit, tot i que no es té constància de topades violentes.

La crisi va esclatar arran del decret presidencial en què Mursi s'atorgava poders gairebé absoluts davant del bloqueig de la justícia a les seves reformes. Com a conseqüència de la pressió de l'oposició, Mursi va acceptar derogar parcialment el decret, però no va desconvocar el referèndum.

Almenys nou opositors han resultat ferits de bala a primera hora, a la plaça de Tahrir, l'epicentre de la revolució, on fa setmanes que acampen els detractors de Mursi. El president va autoritzar dilluns l'exèrcit a practicar detencions de civils per garantir la seguretat de les institucions de l'Estat fins a la celebració del referèndum.

Un possible diàleg?

El ministre egipci de defensa i el comandant general de les forces armades, Abdelfatah al Sisi, han fet una crida aquest dimarts a "tots els components del poble" per celebrar un diàleg nacional, aquest dimecres, i buscar una sortida a la crisi política que viu el país. Segons els mitjans oficials egipcis, Al Sisi ha insistit als dirigents polítics a participar a la vila olímpica del Caire en una reunió, que arriba després del diàleg nacional que va fer dissabte el president Mursi amb el boicot de bona part de l'oposició.

D'altra banda, un portaveu de l'exèrcit egipci ha desmentit aquest dimarts que el ministre de Defensa, Al Sisi, hagi fet una crida per donar lloc a un altre diàleg nacional, segons l'agència oficial Mena. La notícia arriba just després que la televisió estatal ha anunciat en un urgent la convocatòria d'aquesta reunió a la qual estan convdidats els líders polítics i socials del país.

Risc d'enfrontament civil

Les protestes de l'oposició han estat convocades al palau presidencial, que davant les mobilitzacions de l'última setmana s'ha blindat amb tancs i un mur de formigó. Els islamistes (Germans Musulmans i salafistes) s'han concentrat a les mesquites de Ciutat Nasser, un barri de la capital egípcia, sota el lema "Sí a la legitimitat".

Els manifestants islamistes també s'han concentrat davant dels principals mitjans de comunicació, a qui acusen de desinformar contra el president. Després de la mort de vuit manifestants dimecres es tem que la violència augmenti. Hi ha diverses manifestacions convocades al Caire i es preveu que algunes podrien coincidir amb les manifestacions pro-Mursi. El desplegament militar als carrers de la capital també ha fet aixecar l'alarma sobre el rol de l'exèrcit en la crisi.

stats