Internacional 14/10/2019

El Partit Nacional Escocès al Parlament britànic: "Estem amb els catalans empresonats"

El portaveu del partit independentista a Londres dona suport al dret d'autodeterminació de Catalunya

Ara
2 min
El portaveu del Partit Nacional Escocès, Ian Blackford, durant el seu discurs al parlament britànic.

BarcelonaLes reaccions a la sentència també han arribat al Parlament britànic. Abans de valorar el discurs de la reina Elisabet II sobre la prioritat de fer efectiu el Brexit el pròxim 31 d'octubre, el portaveu del Partit Nacional Escocès (SNP) ha condemnat la sentència del Suprem en un contundent discurs aquest dilluns.

El portaveu del partit independentista a Londres, Ian Blackford, ha dit durant una intervenció al ple que donen suport als polítics "empresonats per defensar l'autodeterminació". De fet, la formació ha aprovat en el seu congrés, que celebra aquesta setmana, una resolució en suport als condemnats.

"Estic segur que esteu al corrent de les notícies que arriben d’Espanya avui. Que un nombre de polítics catalans que han batallat per l’autodeterminació, incloent-hi l’expresidenta del Parlament, han estat empresonats. Senyor president del Parlament, és cert que polítics d’aquí i d’arreu del món tenen el dret de debatre sobre l’autodeterminació. I estic orgullós de dir que la conferència nacional de l’SNP ha aprovat una moció en solidaritat amb els nostres amics a Catalunya. Senyor president, estem amb els catalans empresonats per alçar-se pel dret a l’autodeterminació", ha apuntat.

Als seus antípodes ideològics, el portaveu financer dels conservadors a Escòcia, Murdo Fraser, ha dit que no entén una condemna per haver pres "decisions polítiques".

"Això potser no és una visió popular entre els meus seguidors, però, tot i entendre que és una qüestió per als tribunals espanyols, no veig el sentit que Madrid empresoni els líders catalans pel que és, essencialment, una decisió política", ha afirmat Fraser en una piulada.

John Bercow diu que Puigdemont seria "extremadament benvingut"

A més, el president de la cambra del comuns, John Bercow, obre la porta de Westminster a l'expresident Carles Puigdemont. "Si ve aquí a parlar serà extremadament benvingut", ha respost Bercow a la diputada laborista Emily Thornberry, que havia preguntat al secretari d'estat per a Europa, Christopher Pincher, si podia garantir que l'expresident seria "lliure" de visitar el Regne Unit "sense risc de ser arrestat ni extradit". En un debat al parlament britànic sobre la sentència del Tribunal Suprem, Pincher ha fet una crida al diàleg per resoldre la situació política a Catalunya, però ha remarcat que es tracta d'una "qüestió d'Espanya" i que els líders independentistes han "d'acatar la llei".

Pincher ha defensat l'ordre constitucional i les "estructures legals" de l'estat i ha remarcat que la justícia espanyola és "transparent" i "robusta". Pel secretari d'estat per a Europa, la qüestió catalana s'ha de "resoldre per la via constitucional i legal".

stats