Internacional 15/08/2014

Dura crítica del 'Haaretz' contra Penélope Cruz per donar suport al boicot a Israel

El diari progressista acusa l'actriu de "desconèixer l'heterogènia realitat israeliana"

Efe
2 min
L'actriu Penélope Cruz, en una imatge d'arxiu

JerusalemEl diari progressista israelià 'Haaretz' ha publicat aquest divendres una carta oberta a l'actriu espanyola Penélope Cruz en què critica durament la seva decisió de donar suport al manifest signat amb altres artistes en favor del boicot a Israel per l'ofensiva a Gaza i l'ocupació de Palestina. L'article, signat per Yehonatan Geffen, un dels autors i compositors més prestigiosos d'Israel, recrimina a l'actriu "desconèixer l'heterogènia realitat israeliana i caure en l'error de citar llocs comuns sense confrontar els fets".

Des de fa mesos, la plataforma pro-palestina Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) demana a governs, institucions i personatges públics que se sumin a un boicot contra Israel similar al que va patir el règim de l'apartheid a Sud-àfrica. Geffen, que es declara un apassionat de Cruz, afirma haver tingut "una petita crisi de gelosia quan et vas casar amb l'actor Javier Bardem. Però l'autèntica crisi va arribar quan vaig llegir el manifest que vas escriure al costat d'altres prestigiosos artistes espanyols contra el meu país, dient que comet genocidi i que ha de ser sotmès a un boicot cultural i diplomàtic".

Geffen, que es defineix com un home d'esquerres, acusa Cruz de desconèixer que hi ha un corrent a Israel que també s'avergonyeix dels atacs a Palestina. "Això no t'ho diu un bàrbar que té una rovellada 'Cúpula de Ferro' damunt del cap, sinó algú que en general està d'acord amb tu però que creu que cap boicot ha contribuït mai al bé de la humanitat", destaca. "Com a nadiu d'aquest país que creu que encara es pot salvar d'ell mateix, crec que el diàleg cara a cara sempre és més efectiu que qualsevol boicot", afegeix.

"Probablement no siguis conscient que alguns de nosaltres ja estem considerant una mena de guerra civil en favor dels valors i en contra dels territoris", argumenta Geffen, que aprofita per criticar altres membres de l'esquerra israeliana, com el periodista Gideon Levy, contraris a l'ocupació de Palestina. "I com a espanyola de soca-rel, no he d'explicar gaires coses sobre guerres civils. Quan va ocórrer al teu país, un milió de civils van morir i els dolents van guanyar. Aquestes coses també passen a les guerres sobre els valors", afegeix. "Si els artistes i els intel·lectuals tenen un paper social, i de vegades dubto molt que sigui així, han de conèixer els fets i comprovar-los", destaca, amb l'argument que "el més fàcil és condemnar l'ostracisme i odiar-nos. I el guru d'aquest vulgar art és Roger Waters, el líder de Pink Floyd i ara el líder menor de la 'la llum' antisemita".

Geffen conclou la seva carta amb una al·lusió a la Penèlope de l'Odissea i al significat del nom en grec per al·ludir als soldats israelians morts i les seves famílies. "No en tens ni idea, Penèlope, de totes les Penèlopes que viuen en aquest país, abandonades i tristes per sempre. Algunes rebutgen que els seus Odisseus mai més tornaran, que seran cossos intercanviats amb el enemics. I si algú torna serà com un Odisseu diferent i ombrívol. I puc dir-te, Penélope, perquè t'estimo molt, que em costa creure que siguis incapaç de comprendre que en aquest país hi ha també gent que anhela que cap altra dona hagi de seguir esperant en va", conclou.

stats