Internacional 06/10/2017

Una periodista japonesa mor després de fer 159 hores extres de feina

Més de 360 persones s'han suïcidat al Japó des del 2010 per "excés de treball"

Ara
2 min
Una periodista japonesa mor després de fer 159 hores extres de feina

BarcelonaUna periodista japonesa de 31 anys va morir aquesta setmana per esgotament després de fer 159 hores extres en l'últim mes. El cas ha commocionat el país, tot i que les morts per "excés de treball" se succeeixen des de fa temps i fins i tot tenen un terme concret per definir-les: 'karoshi'.

La dona, Miwa Sado, era reportera d'informació política i la van trobar morta al seu llit dijous, per una fallada cardíaca, amb el mòbil a la mà, després d'haver treballat gairebé sense parar les últimes setmanes.

Aquest divendres, un dia després, un altre cas de 'karoshi' saltava als mitjans nipons amb la multa irrisòria imposada a una agència de publicitat on treballava Matsuri Takahashi, una jove de 24 anys que es va suïcidar el dia de Nadal del 2015 després de més de 100 hores extres. La noia va anar deixant missatges a les xarxes socials on deia "vull morir" i "estic físicament i mentalment destruïda".

L'empresa que la va forçar a fer hores extres ha sigut condemnada finalment a pagar una multa de 500.000 iens, és a dir, 3.775 euros. Tot i la xifra, ridícula, l'advocat del cas va qualificar la sentència d'"històrica" en ser la primera vegada que es condemna una empresa per un cas de 'karoshi'.

Enmig de tot això, aquest divendres el govern japonès ha aprovat un llibre blanc, en realitat un informe, que explica que 368 persones (352 de les quals homes) s'han suïcidat entre gener del 2010 i març del 2017 en casos que han sigut reconeguts oficialment i compensats econòmicament, segons el 'Guardian'.

Segons l'informe, els homes de 40 anys són els que tenen un risc més alt de suïcidar-se per aquest motiu. Aquest 2017, fins al març, hi ha hagut ja 191 casos de 'karoshi' o "excés de feina" i el 7,7% dels treballadors nipons fan habitualment més de 20 hores extres a la setmana.

A part dels suïcidis, dotzenes de persones moren cada any al Japó per aturades cardíaques, infarts i altres condicions derivades de les llargues jornades laborals.

stats