Internacional 11/12/2020

Detenen a Pequín una periodista xinesa de l'agència Bloomberg

Haze Fan està acusada d'haver posat en perill la seguretat nacional

Ara
1 min
La periodista xinesa Haze Fan ha sigut detinguda a Pequín

BarcelonaUna periodista xinesa que treballa a la delegació de l'agència Bloomberg a Pequín ha sigut detinguda acusada d'haver amenaçat la seguretat nacional de la Xina. Segons Bloomberg, dilluns alguns testimonis van veure com la periodista, Haze Fan, era escortada cap a l'exterior del bloc de pisos on viu per agents de seguretat de paisà, poc després d'haver estat en contacte amb un dels caps de la redacció de l'agència al país asiàtic.

"La ciutadana xinesa Fan ha sigut detinguda per l'Oficina de Seguretat Nacional de Pequín d'acord amb la llei per la sospita d'haver participat en activitats criminals que posaven en perill la seguretat nacional. El cas està sota investigació. Els drets legítims de la senyora Fan es respecten completament i ja s'ha avisat la família", ha explicat el ministeri d'Afers Estrangers xinès en resposta a les preguntes de l'agència Reuters.

Per la seva banda, una portaveu de Bloomberg ha assegurat que l'agència estava "molt preocupada" per la periodista i que ha "parlat intensament amb les autoritats xineses per comprendre millor la situació". "Continuem fent tot el que podem per ajudar-la mentre busquem més informació", ha afegit la representant de la companyia nord-americana. Després de quatre dies intentant esbrinar on era Fan a través del govern xinès i de l'ambaixada del país a Washington, aquest dijous van rebre la confirmació que l'havien detingut.

Fan, especialitzada en informació econòmica, treballava per a Bloomberg des del 2017, després d'haver format part d'equips de mitjans internacionals com la CNBC, CBS News, Al-Jazira i Reuters.

17 periodistes expulsats en mig any

L'últim informe sobre condicions laborals del Club de Corresponsals Estrangers a la Xina denunciava un "ambient d'animadversió cap a la premsa estrangera" cada cop més evident. Només durant el primer semestre d'aquest any, les autoritats xineses van expulsar del país disset periodistes estrangers, i com a mínim dotze més han rebut algun tipus de penalització, com ara atorgar-los acreditacions d'un mes en comptes de les habituals d'un any.

stats