RÚSSIA
Internacional 30/09/2019

20.000 persones reclamen a Putin la llibertat dels presos polítics

Entre els assistents hi havia l’opositor Aleksei Navalni

Ara
2 min
Manifestants ahir a Moscou per exigir l’alliberament dels presos polítics.

BarcelonaMalgrat la intensa pluja, unes 20.000 persones van respondre ahir a la crida de l’opositor Partit Llibertari i es van manifestar al centre de Moscou per demanar l’alliberament dels presos polítics. La protesta se centrava en els activistes empresonats els últims mesos per haver participat en manifestacions il·legals i a qui el Kremlin va vetar presentar-se a les recents eleccions locals, en què el partit de Vladímir Putin va guanyar tot i perdre un terç dels escons al poderós Ajuntament de Moscou.

“Llibertat per a tots” va ser el lema més pronunciat en una concentració que, en aquest cas, sí que comptava amb l’aprovació de l’Ajuntament. Entre els assistents hi havia l’opositor Aleksei Navalni, acabat d’alliberar pels jutges, que va subratllar que les detencions per motius polítics no eren noves. En aquest sentit, va acusar Putin i els seus pròxims de perseguir la dissidència, i va instar els agents antiavalots que controlaven la concentració a treure’s els passamuntanyes de la cara, perquè els va qualificar de “símbol de la vergonya”.

“A la presó et retiren el cinturó i els cordons, però no et poden prendre la dignitat, la llibertat i l’honor”, va assegurar des de la tribuna Aleksei Menialo, un altre activista opositor assenyalat pel Kremlin.

Des del mes de juliol, les autoritats russes han detingut milers de persones en les multitudinàries manifestacions organitzades per exigir el dret de presentar-se a les eleccions de tots els candidats. “Alguns han sigut alliberats però encara en queden molts a les presons”, va dir Navalni, que va augurar que l’èxit de la convocatòria d’ahir faria que es deixessin en llibertat més opositors. La policia defensa, en canvi, que els empresonats o processats havien infringit la llei i havien participat en manifestacions no autoritzades i, per tant, il·legals.

stats