ULTRADRETA
Internacional 28/05/2019

El poble símbol de l’acollida d’immigrants a Itàlia vota Salvini

La Lliga guanya les municipals a Riace i les europees a Lampedusa

Soraya Melguizo
3 min
El petit poble de Riace va evitar la desaparició per despoblació amb l’acollida d’immigrants.

RomaDesprés de 25 anys, Riace, el poble símbol de l’acollida a Itàlia, ha donat l’esquena al seu alcalde, Domenico Mimmo Lucano, i ha triat el candidat de Matteo Salvini en les eleccions municipals de diumenge. Els comicis van confirmar l’hegemonia de la Lliga, ultradretana, com a primer partit del país, i van certificar el seu imparable avenç al sud d’Itàlia, feu històric de l’esquerra. Lucano va tornar diumenge al seu poble després de sis mesos d’exili, des que va ser forçat a deixar-lo arran d’una investigació de la Fiscalia. Es presentava com a regidor en una llista cívica de centreesquerra, que va ser la més votada al nucli històric del municipi en les eleccions locals que es van celebrar en paral·lel a les europees. Però els residents a Riace Marina, la zona més poblada i turística de la localitat, es van decantar aquest cop pel candidat de la Lliga, Antonio Trifoli.

“La Lliga és el primer partit als dos ajuntaments que l’esquerra va triar com a símbols de l’antisalvinisme i de l’antilliguisme: Riace i Lampedusa. La petició d’una immigració regular no és un caprici meu, sinó la voluntat dels italians”, assegurava orgullós el líder de la Lliga, Matteo Salvini.

Model d’integració

La derrota és un cop dur per a Mimmo Lucano i per al model d’integració que va engegar ara fa vint anys en aquest petit poble del sud d’Itàlia. Un sistema que no només va oferir una segona oportunitat a centenars d’immigrants, sinó que també va evitar la desaparició del poble, amenaçat per l’èxode dels habitants. El model Riace va ser un èxit fins a l’arribada del nou govern italià fa un any. La guerra contra la immigració i les ONG impulsada per Salvini va trobar en Lucano un dels seus més ferms opositors. Una batalla gairebé diària que va quedar interrompuda quan a l’octubre la Fiscalia va obrir una investigació contra l’alcalde per abús de poder i per un presumpte frau en la gestió dels fons destinats a l’acollida dels refugiats i sol·licitants d’asil. Lucano va ser suspès del càrrec i des de llavors està obligat a residir fora del poble fins que no es faci el judici.

Reconegut per la revista Forbes com un dels 40 líders mundials més influents, Lucano va justificar la derrota en les eleccions per les “fortes contraposicions que es creen en aquestes petites realitats locals”. “He sigut alcalde tres legislatures i és inevitable que hi hagi gent que no estigui contenta, que vulgui canviar. L’alternança també és democràcia, encara que les idees de la Lliga no tenen res a veure amb la democràcia”, va declarar als mitjans locals.

Però no només Riace es va despertar dilluns com a lliguista. A l’illa de Lampedusa, el candidat per a les europees de la Lliga va superar el 45% de les paperetes, duplicant el resultat del PD i del Moviment 5 Estrelles. Una victòria que l’alcalde de l’illa des del 2017, Salvatore Martello, atribueix a l’alta abstenció (prop del 75%) i a les guerres internes al centreesquerra.

“Creuen que ha arribat l’home fort que resoldrà tots els problemes, però quan s’adonin que les mesures de Salvini són un fracàs les coses canviaran”, assegura a l’ARA l’exalcaldessa de Lampedusa Giusi Nicolini, del PD. També ella, com Lucano, va ser derrotada a les urnes fa dos anys, després d’aconseguir que tot Europa sentís vergonya per ignorar el drama humanitari al Mediterrani i que l’illa optés al premi Nobel de la pau.

La ultradreta guanya al poble natal de Mussolini per primera vegada

L’onada ultra que s’estén per tot Itàlia ha arribat fins a Predappio, el poble natal de Benito Mussolini. Cada any centenars de nostàlgics del feixisme es reuneixen en aquesta petita localitat al voltant de la tomba del dictador. Tot i això, en els últims 70 anys sempre hi havia governat l’esquerra. Socialistes i comunistes s’han anat alternant en el poder. Fins ara. Des d’aquest diumenge el nou alcalde de la localitat és Roberto Canali, exponent d’una llista cívica secundada per la Lliga i Força Itàlia, que va obtenir el 60% dels vots. El nou alcalde assegura no ser un nostàlgic del feixisme, però deixa clar que no prohibirà les manifestacions d’homenatge a Mussolini. “Són celebracions passades de moda i és millor ignorar-les”.

stats