Xile
Internacional 06/01/2012

Polèmica a Xile per la decisió de substituir la paraula 'dictadura' per l'expressió 'règim militar' en els llibres escolars

El govern es mostra disposat a revisar el canvi arran de la polèmica originada al país. La modificació provoca dures crítiques de l'oposició

Efe
1 min

Santiago de XileL'organisme xilè que va decidir substituir als llibres de text escolars la paraula dictadura per règim militar per referir-se al govern de facto d'Augusto Pinochet es mostra ara disposat a revisar el canvi arran de la polèmica originada al país.

La modificació es va concretar el 9 de desembre en una sessió extraordinària del Consell Nacional d'Educació, en la qual es va aprovar una proposta de l'executiu xilè. El canvi no es va conèixer fins al dimecres, en què va despertar crítiques de l'oposició de centre esquerra i també d'alguns parlamentaris de la coalició progovernamental de dreta, tot i que altres representants van donar suport a la modificació.

El govern suavitza la decisió

El ministre d'Educació, Harald Beyer, ha explicat que, malgrat la modificació, els llibres escolars d'història "poden seguir sent els mateixos", i ha recalcat que "els professors poden seguir utilitzant la paraula dictadura o la que trobin més convenient". El ministre va dir dijous que l'expressió règim militar és més general que dictadura, tot i que va reconèixer que el de Pinochet va ser "un govern dictatorial" i que no té "problemes" amb aquesta definició.

stats