Internacional 20/02/2015

La policia de Veneçuela deté alcalde de Caracas, opositor i acusat d'instigar un suposat cop d'estat fallit

Bill Clinton i HRW demanen a Maduro que alliberi el batlle immediatament

Efe
2 min
La dona de l'alcalde saluda els seguidors de Ledezma, en mig d'agents de la Policia Bolivariana. MIGUEL GUTIÉRREZ / EFE

CaracasLa policia ha detingut l'opositor i alcalde metropolità de Caracas, Antonio Ledezma, que, serà processat per "tots els delictes comesos contra la pau del país", segons ha anunciat posteriorment el president, Nicolás Maduro, en un acte amb seguidors que han celebrat amb eufòria que hagi estat arrestat els que ells anomenen 'el vampir'.

Ledezma es trobava al seu despatx de la seu del seu partit Aliança Brau Poble (ABP) quan agents del Servei Bolivarià d'Intel·ligència (Sebin) se'l van endur detingut i van procedir a registrar la seva oficina. Segons va declarar la seva dona, Mitzy Capriles, l'alcalde va ser arrestat amb "una agressivitat massa terrible" i els agents que el van detenir van colpejar. Cadenes de televisió i xarxes socials han difós les imatges de la detenció, gravades per les càmeres de seguretat de l'edifici.

El diputat d'ABP Richard Blanco i la dirigent opositora María Corina Machado van assegurar als periodistes que els agents del Sebin van tirar a terra la porta d'entrada de la formació i es van endur l'alcalde emmanillat després de disparar a l'aire per dispersar a la gent que s'havia congregat.

Encara que en principi no van ser revelats els motius de la seva detenció, el president Maduro va anunciar hores més tard que el polític opositor havia estat detingut per ordre de la fiscalia i va afirmar que "serà processat per la justícia veneçolana perquè respongui per tots els delictes comesos contra la pau del país, la seguretat, la Constitució".

Autors intel·lectuals

La passada setmana l'alcalde del municipi Libertador de Caracas, el chavista Jorge Rodríguez, havia acusat Ledezma i el diputat opositor Juliol Borges de ser els autors intel·lectuals de l'intent de cop d'estat desarticulat dimecres.

El president del Parlament veneçolà, l'oficialista Diosdado Cabell, va assegurar que en el supòsit complot, identificat com pla Jericó, estaven involucrats els opositors Ledezma, Borges, Maria Corina Machado i Diego Arria, exambaixador de Veneçuela a l'ONU.

Ledezma va rebutjar llavors aquestes acusacions i va assenyalar que el govern i el règim chavista són els que tenen "el colpisme al moll de l'os".

L'organització Human Rights Watch (HRW) ha demanat l'alliberament de l'alcalde de Caracas i va qualificar la seva detenció "d'arbitrària" alhora que ha matisat que "sense evidència de la comissió d'un delicte, Ledezma no hauria d'haver estat detingut i hauria de ser immediatament alliberat".

L'expresident dels Estats Units Bill Clinton també s'ha afegit a la petició d'alliberament de Ledezma i la resta de "presos polítics" veneçolans.

stats