Internacional 25/06/2019

Portugal pagarà 6.500 euros a cada emigrant que torni a treballar al país

El govern vol afavorir el retorn de treballadors que van marxar a l'estranger durant la crisi

Ara
2 min
El líder del Partit Socialista (PS), António Costa, qui ho té tot de cara per ser el pròxim primer ministre de Portugal tot i no haver guanyat les eleccions però gràcies a un acord amb el Partit Comunista i el Bloc d'Esquerra, aliats de Podem / EFE

BarcelonaEl govern portuguès pagarà 6.500 euros a tots els ciutadans del país residents a l'estranger i que tornin a Portugal a treballar. D'aquesta manera, l'executiu vol fomentar el retorn dels milers de treballadors –molts d'ells qualificats– que durant la crisi van abandonar el país, amb l'objectiu de mantenir estable la població.

Portugal té una taxa de natalitat molt baixa i una llarga tradició d'emigració, tant a Amèrica com a altres països d'Europa. Actualment, el país té problemes per mantenir la seva població per damunt dels deu milions d'habitants. Amb aquesta nova mesura, doncs, el govern del socialista António Costa vol aconseguir que els portuguesos residents a l'estranger puguin tornar a Portugal.

L'economia portuguesa porta diversos anys de forts creixements, amb un atur molt més baix que el seu veí espanyol. El turisme és un dels motors econòmics de l'economia, però el fet de comptar amb uns dos milions de ciutadans vivint en altres països és un punt a favor per mantenir una alta ocupació dins el territori.

A més del pagament únic de 6.500 euros, l'executiu lusità va aprovar altres mesures d'ajuda al retorn, si bé per cobrar aquests diners cal haver aconseguit prèviament un contracte laboral com a assalariat, ja que no s'aplica si un treballador torna per donar-se d'alta com a autònom. A més, només s'hi podran acollir els ciutadans que haguessin abandonat el país abans del 31 de desembre del 2015 i que hagin viscut com a mínim un any fora del país, i que tornin a Portugal en qualsevol moment dels anys 2019 i 2020.

La baixa natalitat, amb només 1,3 fills per dona en edat fèrtil, i un creixent envelliment de la població –l'esperança de vida supera els 80 anys– són dos dels problemes que vol combatre l'executiu, en un país on el 23% dels municipis tenen més jubilats que treballadors.

stats