Internacional 16/05/2020

Crítiques al president mexicà per dir sense proves que el 90% de les denúncies de violència masclista són "falses"

López Obrador diu que el fenomen no es dona al país perquè la família "és diferent de l'europea"

Ara
2 min
El president López Obrador en una roda de premsa sobre la gestió de l'epidèmia del coronavirus a Mèxic

BarcelonaEl president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha tornat a revoltar els ànims de les feministes, en un episodi que afegeix més llenya al foc a la seva gestió erràtica i feble per lluitar contra el coronavirus. En aquesta ocasió, el president ha afirmat que el 90% de les trucades que es reben al telèfon d'emergències de dones que denuncien ser víctimes de violència masclista durant el confinament són "falses" i ha afegit un "està demostrat" però sense aportar cap estudi que ho acrediti.

En la roda de premsa diària que fa des que va arribar a la presidència envoltat de grans esperances per acabar amb dècades de bipartidisme, López Obrador ha qüestionat que Mèxic segueixi el mateix patró d'altres països i del qual l'OMS alertava recentment, pel qual els aïllaments imposats per la pandèmia alimenten els abusos i la violència contra les dones i els fills. Per a AMLO, com se'l coneix al país, això no s'avé amb l'ADN i les particularitats mexicanes. "La família mexicana és diferent de l'europea, la nord-americana. Nosaltres estem acostumats a conviure, a estar junts. A les cases mexicanes hi ha fills, nores, nets en una convivència en harmonia".

Després de tirar la pedra, AMLO ha amagat la mà afegint que no és que digui que la violència masclista no existeixi sinó que no s'agreuja amb el confinament. La setmana passada ja es va pronunciar en aquests termes citant les funcionàries d'emergències i com a resposta va rebre una carta de protesta signada per 6.440 dones reclamant-li reunions d'emergència amb els governadors per oferir seguretat a les víctimes.

Per contra, Wendy Briceño, diputada de Morena, la mateixa formació que el president, ha sortit al pas de les paraules assegurant que les dades oficials sí que recullen que "ha augmentat la violència contra les dones durant el confinament".

Des de la Xarxa Nacional de Refugis per a les dones, Wendy Figueroa ha assegurat en declaracions a mitjans locals que durant la pandèmia han constatat un "80% d'increment" en les trucades de demanda d'auxili per part de dones, algunes de les quals havien intentat trucar primer a les institucions públiques, de qui no van rebre resposta, ha dit.

No és la primera vegada que AMLO topa amb el moviment feminista. Quan a principis d'any es van produir massives protestes al país per exigir justícia per a una nena de set anys violada i assassinada, el president va fer broma i va demanar a les manifestants que evitessin pintar els carrers amb eslògans i dibuixos.

stats