Internacional 14/10/2015

Clinton remunta en el primer debat demòcrata

Planta cara a un sòlid Bernie Sanders, el seu màxim rival, i obté una treva després de mesos de campanya eclipsada per l’escàndol dels seus correus electrònics

Núria Ferragutcasas
2 min

WashingtonHillary Clinton ha demostrat en el primer debat demòcrata d’aquesta matinada que l’experiència és un grau. Els 26 cara a cara amb el llavors senador d’Illinois, Barack Obama, que no li van servir per aconseguir la nominació del seu partit a la Casa Blanca el 2008 han resultat ser un arma crucial per reflotar la seva campanya.

L’escàndol dels seus correus electrònics ha eclipsat la seva cursa presidencial des de gairebé el primer dia. I, en els últims mesos, ha perdut el gran avantatge que tenia sobre els altres candidats demòcrates. Al debat, però, ha rebut un cop de mà del seu màxim rival, el senador de Vermont, Bernie Sanders: “Els americans estan cansats de sentir a parlar dels teus maleïts correus”.

Clinton, que ha donat les mateixes explicacions d’altres cops, li ha allargat immediatament la mà en senyal d’agraïment, enmig d’una ovació del públic. Sanders ha assegurat que la classe mitjana està desapareixent i els ciutadans volen parlar de temes reals.

Socialdemocràcia i capitalisme

Tot i aquest moment, Clinton i Sanders han confrontat les seves visions pels Estats Units. Els dos candidats han acaparat el debat a cinc celebrat a Las Vegas. Només el governador de Maryland, Martin O’Malley, ha aconseguit destacar, però el temps dirà si ha estat suficient per augmentar el seu pírric suport d’un 1% a les enquestes.

L'exsecretària d’Estat, més agressiva, ha atacat el senador de Vermont per haver votat contra legislacions que buscaven restringir l’accés a les armes i per les seves crítiques al capitalisme.

"No som Dinamarca. Jo estimo Dinamarca. Som els Estats Units d'Amèrica", ha declarat, poc després que el senador de Vermont posés els països escandinaus com a exemples a seguir per millorar la vida dels treballadors. "Cometríem un gran error en girar l'esquena al que ha creat la classe mitjana més gran en la història del món", ha afegit l'ex primera dama.

Clinton s’ha posicionat a favor de "governar sobre els excessos del capitalisme". Però per a Sanders cal fer més. De fet, el senador de 74 anys ha basat gran part del seu discurs de la nit en un crítica acèrrima a la influència que tenen bancs i multimilionaris sobre el poder.

“El govern no regula Wall Street, Wall Street regula el govern", ha dit. El senador de Vermont també ha defensat la seva candidatura quan se li ha preguntat si un socialdemòcrata –així és com es defineix– pot guanyar les presidencials. “Guanyarem perquè primer explicarem què és la socialdemocràcia”, ha respost.

Tercer mandat d’Obama

El duel Clinton contra Sanders era el més esperat de la nit. Però també hi havia expectació per saber si l'excap de la diplomàcia nord-americana marcaria distàncies amb l’actual president Barack Obama, després d’anunciar la seva oposició al recent acord comercial entre països del Pacífic –entre els quals, els EUA i el Japó–. Al debat, Clinton només ha tingut bones paraules per al seu excap i ha promès continuar moltes de les seves polítiques. “No podem deixar que un republicà succeeixi Obama”, ha advertit, i ha demanat als votants que s’afegeixin al seu projecte polític.

stats