Internacional 22/12/2019

El primer ministre treu pit i defensa la llei de ciutadania

Modi rebutja que sigui una mesura en contra dels musulmans i diu que el govern ajuda tothom

Ara
2 min
Modi intervé en l'acte de llançament per a les eleccions generals del 2020 del seu partit, el nacionalista hindú BJP

BarcelonaEl primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, ha defensat aquest diumenge l'esmena a la llei de ciutadania que ha provocat multitudinàries protestes en què han mort una vintena de persones i que discrimina els immigrants de religió islàmica per accedir a la ciutadania índia. Modi, un nacionalista hindú, ha aprofitat el primer acte de precampanya per a les eleccions generals de l'any vinent per exhibir la força i el suport de milers de simpatitzants davant de les crítiques que rep d'organitzacions pro laïcitat de l'estat i de defensa dels drets humans.

Aquesta és la primera aparició pública de Modi gairebé dues setmanes després de l'aprovació de la norma proposada pel seu govern, que exclou els musulmans immigrants indocumentats d'acollir-se a la via legal d'obtenir la ciutadania, fet pel qual l'han titllat d'islamofòbica. Els musulmans són una minoria que representa el 14% d'un país amb 1.200 milions de persones.

"Els musulmans de l'Índia no cal que s'amoïnin", ha dit Modi en el discurs del BPJ, el partit nacionalista hindú amb el qual governa per majoria absoluta d'ençà que va guanyar el maig passat amb un discurs clarament divisori d'una societat molt diversa culturalment, ètnicament i religiosament.

L'esmena de la llei de ciutadania, presentada, discutida i aprovada en tres dies per les dues cambres de Parlament, permet a membres de minories religioses perseguides procedents de l'Afganistan, el Pakistan i Bangladesh optar a la ciutadania, excepte als musulmans.

Al país hi ha hagut desenes de protestes, algunes de les quals van desembocar en focus de violència, per rebutjar el text, considerat un atac a la fundació laica de l'Índia per lligar la ciutadania amb la religió.

Modi ha respost a aquestes crítiques preguntant a "aquells que estan propagant l'odi" si el govern de Nova Delhi pregunta la religió als beneficiaris d'ajudes socials i, en aquest sentit, els ha convidat a aportar proves de l'acusació. "Aquest país no acceptarà falses acusacions que diuen que estic prenent drets a la gent", ha afirmat.

Les eleccions legislatives seran un termòmetre a la seva gestió, que s'ha centrat en una política en contra dels musulmans, com, per exemple, demostra la retirada de l'estatut especial que reconeix la Constitució a l'estat del Caixmir, l'únic amb majoria de població fidel a l'islam, així com l'elaboració d'un nou cens que ha deixat fora de la llei més de dos milions de ciutadans d'origen bangladeshià que no han pogut demostrar la seva residència.

stats