Internacional 25/05/2018

Proactiva Open Arms s'estableix a l'Àfrica per informar els joves dels perills d'emigrar

L'ONG ha començat a Ghana i vol arribar a Nigèria, Guinea Equatorial, la Costa d'Ivori i el Camerun

Efe
2 min
Oscar Camps i Ousman Oumar en una escola de Ghana. PROACTIVA OPEN ARMS

BadalonaProactiva Open Arms ha donat a conèixer aquest divendres una nova missió a l'Àfrica per informar sobre els perills del trajecte fins a Europa a través de testimonis, per tal de prevenir l'èxode des del lloc d'origen.

"Hem de fer-los saber el que els espera en el viatge. El 90% dels que ho aconsegueixen diuen que no ho tornarien a fer, i nosaltres podem aportar el seu testimoni", ha explicat el director d'Open Arms, Oscar Camps.

A través de Feeding Minds, fundada per Ousman Umar, un jove ghanès que va passar per la mateixa experiència, s'han adreçat a 1.500 escolars, així com a polítics i líders religiosos de les regions més vulnerables de Ghana.

"Si jo hagués tingut accés a aquesta informació, hauria dubtat sobre si emprendre el viatge i no hauria caigut tan fàcilment en el parany", ha explicat Umar, que el 2005 va arribar a Barcelona, després de cinc anys d'un dur èxode.

El fundador de Feeding Minds ha destacat que "la solució" a la problemàtica de la immigració "no és al mar", sinó al lloc d'origen dels emigrants, on s'ha d'"explicar el que els pot passar". "Sé del que estic parlant. El 95% dels companys que van viatjar amb mi no van arribar vius", relata Umar, que considera que el projecte amb Open Arms és "una gran aliança" i "una manera de posar una solució ferma sobre la taula "a les morts diàries a la Mediterrània".

La vida a Europa

El projecte busca incidir també en la situació dels que aconsegueixen arribar a la destinació. "Els que arriben vius malviuen", ha apuntat Umar, que va arribar a la capital catalana amb 17 anys i va viure al carrer durant un mes. "Vull compartir això amb els nens de Ghana, perquè no els passi el que em va passar a mi", ha explicat el fundador de Feeding Minds, una organització que advoca per "alimentar les ments per salvar vides".

"La solució és evitar que surtin d'aquí, i aconseguir que tinguin la informació per prendre decisions", ha constatat Camps. L'objectiu és estendre aquest projecte de sensibilització a altres països com Nigèria, Guinea Equatorial, la Costa d'Ivori i el Camerun.

La iniciativa opera a través dels mitjans de comunicació locals, així com de les ambaixades i figures polítiques del país, i arriba a les escoles dels llocs on hi ha persones en situació vulnerable, que poden tenir la intenció d'emigrar, a qui "s'explica la realitat a través de testimonis i imatges".

Després de prop de 30 mesos de feina, l'organització catalana ha salvat la vida a unes 60.000 persones i ha servit com a testimoni i portaveu de la resta de milers que han mort al mar.

stats