Internacional 02/05/2019

Moussa Bourekba: “Al-Baghdadi assumeix que el seu projecte és internacional”

investigador del cidob

Cristina Mas
2 min
Moussa Bourberka: “Al-Baghdadi assumeix que  el seu projecte és internacional”

BarcelonaDilluns, Abu Bakr al-Baghdadi, líder de l’Estat Islàmic, va aparèixer per segon cop en públic després de cinc anys de silenci. En vídeo, assumeix la derrota a la batalla de Baghouz, l’últim tros de territori que controlava, i assegura que “la batalla de l’islam i el seu poble contra la creu i el seu poble és llarga”. Moussa Bourberka, expert en jihadisme del CIDOB, valora el significat del vídeo.

Quin és l’objectiu del vídeo?

Crec que Al-Baghdadi pretenia dir a tothom que continua viu, després que els Estats Units l’hagin donat per mort més d’una vegada. El vídeo és una prova més de l’estratègia de retorn a la clandestinitat del Daeix, després d’haver perdut el seu projecte protoestatal del califat. Ara ja no apareix com a califa, sinó com a líder de l’organització. Ja no porta gel·laba, com al seu primer vídeo gravat el 2014 des de la mesquita de Mossul: ara va amb uniforme militar. I reprodueix la posada en escena dels vídeos que recordem dels líders d’Al-Qaida, com Bin Laden, Al-Zarqaoui i Al-Zawahirí: assegut a terra amb uniforme i un Kalàixnikov al darrere.

Per què ha deixat passar tant de temps?

Bin Laden va ser el millor en l’estratègia del silenci. Es passava sis mesos callat -alguns cops va estar en silenci fins a un any i mig- i aleshores treia un àudio o un vídeo per demostrar als seus fidels que continuava viu i que seguia liderant l’organització. Ara surt per dir que després de la derrota de Baghouz, que els ha deixat sense territori, el somni de l’Estat Islàmic continua.

La dimensió internacional és important en el seu discurs.

Efectivament. Destaca molt la presència de comandants internacionals a Baghouz. I assumeix la integració de les organitzacions de Burkina Fasso i de Mali que li han jurat lleialtat. També es felicita pels atemptats de Sri Lanka i l’atac a l’Aràbia Saudita, que presenta com una revenja per la derrota de Baghouz. Confia que el Daeix seguirà estenent-se com a grup internacional que lluita per la mateixa profecia.

¿Però el Daeix funciona com una organització centralitzada? ¿Al-Baghdadi té realment capacitat operativa per dirigir-la?

A diferència de Bin Laden, que ho controlava gairebé tot dins d’Al-Qaida, l’Estat Islàmic és una organització descentralitzada, en la qual actors que comparteixen una ideologia i el projecte de l’organització s’encarreguen en cada lloc d’executar la seva estratègia. Al-Baghdadi, amb el vídeo, també ha volgut fer callar els rumors sobre les lluites intestines pel lideratge de l’organització.

Amb el vídeo l’home més buscat del món assumeix riscos.

Sí, s’ha arriscat apareixent ara i dient “Soc aquí, ara i aquí”. A més, han difós el vídeo una setmana abans de l’inici del mes del Ramadà. El vídeo de Mossul el van difondre la primera setmana del Ramadà. Ara pot ser que estiguin preparant més atemptats en diversos països per a les pròximes setmanes.

stats