Internacional 04/10/2017

DUI "entre finals de setmana i principis de la vinent": l'entrevista de Carles Puigdemont a la BBC en 5 declaracions

En conversa amb la cadena, el president va parlar de la DUI, la repressió policial i el referèndum

Ara
3 min

BarcelonaDimarts passat la tarda el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va concedir una entrevista a la cadena pública britànica BBC que ha donat la volta al món i ha omplert titulars de molts rotatius. Durant l'entrevista, no va faltar cap dels temes cabdals d'aquestes setmanes: la declaració d'independència, la repressió policial o la legalitat i validesa del referèndum. Repassem les cinc declaracions més destacades de la conversa.

1. DUI "entre finals de setmana i principis de la setmana vinent"

Durant l'entrevista amb la BBC, Puigdemont afirma: "Declararem la independència 48 hores després que se sàpiguen els resultats, que encara s'estan escrutant", i que "això probablement acabarà quan tinguem els vots de l'estranger a finals de setmana. Així que actuarem durant el cap de setmana o a principis de la setmana que ve".

Preguntat sobre les possibilitats de diàleg amb Madrid, Puigdemont respon: "La meva crida d'ahir [diumenge] a trobar-me amb algú immediatament no va rebre cap tipus de resposta". El president també assegura que "ens hauria agradat que aquest procés s'hagués portat a terme mitjançant el diàleg. Que no hi hagués hagut aquesta violència policial. Però en qualsevol cas, nosaltres ja vam decidir fa temps que han de ser els catalans qui ho decideixin".

2. "Hi ha gent que interpreta la Constitució com si fos la Bíblia"

L'entrevista també va tractar el xoc de legislacions, l'espanyola i la catalana, que ha planat sobre la legalitat del referèndum. Sobre aquest assumpte, Puigdemont assegura que "cap poble hauria d'acceptar un 'statu quo' que no accepta, en contra de la seva voluntat i per la força i els cops. I això només pot solucionar-se amb la democràcia", i critica que hi hagi gent "que interpreta la Constitució com la Bíblia, que conté una veritat absoluta i que és més important que el desig del poble". "Podem i tenim el dret de crear el nostre propi estat. I hi ha un desig popular molt clar, que crec que ja ningú nega, per decidir el nostre propi futur", afegeix el president.

3. Sense repressió "hauríem superat amb escreix el 50% de la participació"

Sobre la fiabilitat dels resultats, Puigdemont lamenta que hi hagués "molta gent que volia votar i no va poder fer-ho", i assegura que "amb la gent a qui van poder registrar el DNI però no van poder-ne comptar els vots, hauríem sobrepassat amb escreix el 50% de la participació". El president també va negar que fos possible votar dues vegades i va indicar que es va "treballar molt sobre els resultats" i que "en cas de dubte, descartàvem el vot".

"Si, finalment, a través d'una consulta no vinculant o un referèndum o qualsevol mecanisme que vulguin [des de Madrid] hi ha una majoria de catalans que volen crear un estat independent, hi ha d'haver una resposta política. I això és el que mai podem perdre de vista", diu Puigdemont.

4. "Es van acarnissar amb el col·legi on van les meves filles"

Un dels moments més intensos de l'entrevista es va produir quan el corresponsal de la BBC va preguntar al president pels seus sentiments davant la violència policial de l'1-O. Puigdemont explica que ho va veure "de molt a prop" i que va ser molt trist per a ell.

"Van irrompre salvatgement al punt de votació on jo havia de votar. Es van acarnissar especialment al col·legi on van les meves filles. I van ferir molta gent. Gent que conec, que mai ha fet ús de la violència i que tenien les mans enlaire. Gent que no ha fet res per rebre un cop de la policia", relata el president.

"¿Com podem explicar al món que Europa és un paradís de democràcia si colpegem àvies i gent que no ha fet res de dolent?", es pregunta el president, "Això no és acceptable. No havíem vist un ús de la força tan desproporcionat i brutal des de la mort del dictador Franco".

5. "Després de cada error [d'Espanya], guanyem més suport"

"Què farà si el govern espanyol pren control del seu Govern?", pregunta el periodista. "Serà un altre error en una llarga llista d'errors. Després de cada error, n'hem sortit més reforçats. I avui som més a prop de la independència de què ho estàvem fa un mes. Cada setmana, després de cada error, guanyem més suport de la societat, una majoria més gran a Catalunya que no accepta aquesta situació. O sigui, que un error encara més clar, com prendre'ns l'autonomia o arrestar membres del nostre Govern, jo inclòs, aquest podria ser l'últim error", conclou Puigdemont.

stats