Internacional 29/06/2019

Putin augura la victòria del populisme sobre la democràcia

Diu que el model polític liberal “s’ha tornat obsolet”

Juan Carlos Meneses
3 min
Putin augura la victòria del populisme sobre la democràcia

BarcelonaEl president de Rússia, Vladímir Putin, vaticina el creixement dels moviments populistes nacionals als continents europeu i americà a causa del debilitament del model liberal. És a dir, augura la fi del model que ha regit el món des de la Segona Guerra Mundial i sobre el qual s’han construït les democràcies occidentals. Ho va dir en una entrevista amb el diari britànic Financial Times durant el seu viatge a Osaka (Japó) per assistir a la cimera del G-20.

Segons Putin, els valors liberals han quedat “obsolets” des que la població s’ha rebel·lat contra la immigració, les fronteres obertes i el multiculturalisme. El model liberal se sustenta sobre la llibertat individual i una intervenció mínima de l’estat sobre les persones. En aquest sentit, el tancament de fronteres i la cessió de drets a canvi de més seguretat, que s’han estès en molts països occidentals aquests últims anys, suposen un trencament respecte a aquest sistema.

Putin va qualificar la política migratòria d’Angela Merkel d’un “error cardinal”, al mateix temps que va exaltar la de Donald Trump. La diferència entre aquests dos líders és clara: així com la cancellera alemanya va oferir el seu país per acollir un milió de refugiats sirians, Trump vol construir un mur per contenir els immigrants.

“El liberalisme pressuposa que no s’ha de fer res. Que els migrants poden matar, saquejar i violar amb impunitat perquè els seus drets com a migrants han d’estar protegits”, va afirmar el president rus. I va defensar: “Tot crim ha de tenir el seu càstig. La idea liberal s’ha tornat obsoleta. Ha entrat en conflicte amb els interessos de la gran majoria de la població”.

“Excessiva” visibilitat dels LGTBI

El mandatari rus també ha volgut relacionar el multiculturalisme que, segons ell, està enfonsant les societats occidentals amb la diversitat sexual. “No vull insultar ningú perquè hem sigut condemnats per la nostra presumpta homofòbia. No tenim cap problema amb les persones LGTBI”, va dir Putin, alhora que qualificava d’“excessiva” la visibilitat d’aquest col·lectiu. Va afirmar que ara els nens poden tenir cinc o sis rols de gènere i això “pot eclipsar la cultura, les tradicions i els valors familiars tradicionals de milions de persones que formen la població central”.

Amb aquest discurs, Putin donava el seu suport més explícit al grup de dirigents occidentals que desafien l’statu quo i les concepcions humanitàries assumides internacionalment. En aquest peculiar equip hi ha figures com el president dels Estats Units, Donald Trump; el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i el vicepresident italià Matteo Salvini. “Els liberals ja no poden ordenar res a ningú com han estat fent aquestes últimes dècades”, va assegurar el president rus. “La Guerra Freda va ser dolenta, però almenys es van definir unes normes que tots els participants en la comunitat internacional intentaven seguir. Ara sembla que ja no hi ha normes”, va alertar.

Donald Tusk, el president del Consell Europeu, va ser un dels primers a reaccionar a les declaracions del president rus per dir que hi estava “totalment en desacord”. “El que trobo realment obsolet és l’autoritarisme, el culte a la personalitat i el govern dels oligarques”, va dir.

Putin va voler desmentir que Rússia interferís en els processos electorals d’altres països, tot i les proves que indiquen el contrari als EUA. També va assenyalar dos problemes derivats de l’actitud unilateral dels nord-americans i la falta de normes que regulin l’ordre mundial: la guerra comercial entre els EUA i la Xina i les tensions al golf Pèrsic amb l’Iran. Creu que són situacions “explosives” que es poden descontrolar en qualsevol moment.

Sobre la seva confrontació amb el Regne Unit, el president rus va assegurar que hi havia indicis de “desgel”. “Crec que tant Rússia com el Regne Unit estem interessats en restablir completament les relacions”. El diàleg entre Londres i Moscou es va trencar arran de l’intent d’assassinat de l’agent doble rus Serguei Skripal a Salisbury. Putin va negar cap implicació en l’incident, però va qualificar Skripal de “traïdor” i va dir que “als traïdors se’ls havia de castigar”.

stats