Internacional 04/04/2016

Putin, una màquina de moure diners en paradisos fiscals

Segons els 'papers del Panamà', l'entorn del president rus ha mogut en paradisos fiscals 2.000 milions de dòlars

Ara
1 min
Putin amb el Sergei Rolduguin

BarcelonaLes filtracions dels 'papers de Panamà' posen al descobert les pràctiques obscures per moure diners en paradisos fiscals de desenes de dirigents mundials, entre els quals destaca el president rus, Vladímir Putin.

Segons l'anàlisi dels documents que ha dut a terme l'International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), un amic de la infància de Putin, Sergey Roldugin, violoncel·lista i director d'orquestra, apareix com el propietari de companyies 'offshore' que han obtingut pagaments de desenes de milions de dòlars.

És possible que Roldugin, que públicament nega que sigui empresari, no sigui el beneficiari dels diners que circulen al seu nom, sinó que l'evidència de la investigació periodística apunta que actua com a agent principal de la xarxa de persones lleials al president rus, o potser fins i tot en el seu nom.

El nexe, el Banc Rossiya

Molts dels homes de la xarxa tenen com a nexe comú el Banc Rossiya, una entitat amb seu al Sant Petersburg natal de Putin que el els EUA han identificat com l'organització financera que mou la fortuna personal del president rus.

A cap dels 'papers de Panamà' apareix el nom de Vladímir Putin i se sap que sempre que els seus assessors econòmics parlen d'ell s'hi refereixen amb noms en clau.

Es calcula que la fortuna de Putin és superior als 40.000 milions de dòlars, segons una estimació a partir de filtracions del seu propi entorn l'any 2007.

Per ara, el Kremlin guarda silenci, i els últims dies ha avançat que hi ha una campanya en marxa per desacreditar el president rus amb la vista posada a les eleccions del setembre.

stats