Internacional 04/06/2024

Espot es reuneix amb el seu homòleg islandès abans de la votació del Campionat del Món d'esquí alpí 2029

A partir de les 21 h durant 10 minuts cada candidatura serà votada començant per Itàlia, després Andorra i, en tercer lloc, Noruega

Joel Picón
2 min
La delegació andorrana

Andorra la VellaLa delegació andorrana formada pel cap de Govern, Xavier Espot, els cònsols majors de Canillo, Jordi Alcobé, i de la Massana, Eva Sansa i el gerent de la FAE, Carles Visa i David Hidalgo es troba a Reykjavík amb motiu de la votació de les candidatures pels Jocs Olímpics d'hivern 2029. L'acte per escollir quina serà la seu dels Jocs Olímpics serà a les 21 h a l'Harpa Concert Hall entre les candidates: Andorra, Itàlia (Val Gardena) i Noruega (Narvik).

Optimisme caut

La comitiva d'Andorra a Islàndia confia que sigui la candidatura Principat l'escollida. David Hidalgo ha afirmat a RTVA que "totes les cartes estan jugades excepte aquesta última a veure si podem convèncer algun dels que estiguin indecisos". És el segon cop que Andorra presenta la seva candidatura, va presentar-se per l'any 2027, però finalment se'n va emportar l'esdeveniment la suïssa Crans Montana.

Tanmateix, Hidalgo assenyala que el gran moment de Verdú i la presència de Patrick Toussaint al consell de la FIS poden ser positius en la valoració dels votants.

Aquest 4 de juny a la sala d'actes de Prat del Roure (Escaldes-Engordany) es podrà viure en directe la resolució de la Candidatura per als Campionats del Món d'Esquí Alpí 2029. La retransmissió del resultat de la votació es farà just després de l'acte d'entrega de Premis de la Temporada 2023/24 de la Federació Andorrana d'Esquí (FAE).

Relacions Islàndia-Andorra

Espot ha aprofitat per tenir una trobada amb el primer ministre d'Islàndia, Bjarni Benediktsson, a la seu del Lækjargötu. En un comunicat a Twitter ha afirmat que "hem acordat impulsar les relacions econòmiques i estudiar la col·laboració tècnica per a la implementació del cabal comunitari".

Durant la trobada, Espot ha explicat a Benediktsson el contingut de l'Acord d'associació amb la UE, un instrument que ha d'impulsar el desenvolupament econòmic i social sostingut, obrir nous sectors econòmics d'alt valor afegit, i permetre la participació en el mercat interior i en els programes europeus.

En aquest sentit, tenint en compte l'experiència d'Islàndia com a país integrant de l'Espai Econòmic Europeu, el cap de Govern i el primer ministre han acordat estudiar una col·laboració tècnica amb el secretariat de l'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA), del qual Islàndia n'és membre, de cara al procés d'implementació de la legislació europea.

Espot i Benediktsson han compartit l'actualitat política i econòmica dels dos països i han reiterat la importància de la cooperació entre els Estats de petita dimensió d’Europa. El cap de Govern ha convidat Benediktsson a visitar oficialment Andorra amb motiu del 30è aniversari de l’establiment de les relacions diplomàtiques entre els dos països que se celebrarà el 2025.

El cap de Govern també es pronunciarà durant la cerimònia per reforçar la candidatura Andorra 2029. Durant 10 minuts cada candidatura serà votada començant per Itàlia, després Andorra i, en tercer lloc, Noruega.

stats