POLÍTICA
Internacional 23/04/2013

Rajoy: "Espanya no reconeixerà Kosovo perquè no creu en les declaracions unilaterals d'independència"

El president espanyol torna a esgrimir contra la consulta a Catalunya que no vol "privar els catalans de la seva condició d'espanyols"

Ara
2 min

MadridAbans Sèrbia que Espanya. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha deixat clar aquest dimarts que no pensa fer cap pas en la direcció del reconeixement de Kosovo com a estat independent. "Espanya no reconeixerà Kosovo perquè no creu en les declaracions unilaterals d'independència", ha asseverat Rajoy, que ha insistit que no té cap intenció de moure fitxa en la direcció del que va fer Sèrbia –estat matriu del qual es va separar Kosovo– la setmana passada.

Rajoy ha fet aquestes declaracions al costat del primer ministre d'Eslovàquia, Robert Fico, que també s'ha mantingut ferm contra el reconeixement de Kosovo: "Seguirem en el grup no gaire gran d'estats que considera que Kosovo no compleix les condicions per ser reconegut com a estat independent". Ara bé, així com Rajoy ha admès que donarà "suport" a "tot el que repercuteixi en la millora del benestar" dels kosovars, el seu homòleg eslovac ha anat més enllà i s'ha compromès a no posar través a la lliure circulació i "tot el que afecti la vida pràctica" dels kosovars. "Cal comportar-se de forma correcta amb tothom", ha asseverat Robert Fico.

Catalans, espanyols

Durant la roda de premsa conjunta, el president espanyol ha hagut de tornar a respondre sobre el procés d'emancipació nacional de Catalunya, malgrat que ha menystingut la declaració institucional de Sant Jordi del president de la Generalitat, que no ha volgut respondre. No s'ha sortit del guió i ha tornat a recórrer a l'argument que no vol "privar els catalans de la seva condició d'espanyols, ni de la seva pertinença a la UE i el progrés". I ha deixat ben clar que "si algú no hi està d'acord, els textos en vigor preveuen la possibilitat de ser reformats". Insisteix a reptar la Generalitat a promoure al Congrés qualsevol reforma legislativa. Reitera, per tant, el seu 'no' a res que s'acosti a una consulta a Catalunya.

stats