Internacional 07/12/2015

Raúl Castro, sobre Veneçuela: "Vindran noves victòries de la revolució bolivariana i chavista"

Els EUA destaquen "l'aclaparador desig de canvi" dels veneçolans, Mariano Rajoy diu que "ha guanyat la llibertat" i el president de Bolívia, Evo Morales, replica: "Mentre hi hagi capitalisme i imperialisme, la lluita continuarà"

Marc Toro
3 min
Partidaris de la plataforma opositora veneçolana celebren la victòria a Caracas / EFE

Barcelona¿La victòria de l'oposició a les eleccions legislatives a Veneçuela signifiquen la fi del chavisme? Depèn de per a qui. Mentre que el reconeixement de la derrota de Maduro als comicis és unànime entre els líders mundials, les opinions sobre la fi de règim a Veneçuela difereixen en funció de cada cas.

Una de les valoracions més esperades, la del president de Cuba, Raúl Castro, ha arribat de matinada. En una breu carta dirigida a Maduro i difosa pel diari 'Granma', el líder castrista ha qualificat d'"extraordinària batalla" el paper a les eleccions del seu homòleg veneçolà, a qui ha dit: "Estic segur que vindran noves victòries de la revolució bolivariana i chavistes sota la teva direcció".

El comunicat de Castro, on també assegura que ha seguit amb "admiració" les paraules de Maduro després de conèixer els resultats dels comicis –ha acceptat la derrota amb "la moral i l'ètica del chavisme", però l'ha relacionat amb la "guerra econòmica" de l'oposició–, conclou amb un missatge de suport al govern veneçolà: "Estarem sempre al vostre costat".

Hi ha coincidit el president de Bolívia, Evo Morales, també aliat de Maduro. Tot i admetre que aquest diumenge "ha triomfat la democràcia" a Veneçuela, ha considerat que els resultats de la votació mereixen una reflexió sobre com defensar les "revolucions democràtiques" allà on "hi ha processos d'alliberament política, social, cultural, econòmica". "Mentre hi hagi capitalisme i imperialisme, la lluita continuarà, perquè som d'aquest procés d'alliberaments dels nostres pobles", ha argumentat en unes declaracions recollides per l'agència Efe.

ColòmbiaJuan Manuel Santosentaular un diàleg "constructiu"

Els EUA destaquen "l'aclaparador desig de canvi" dels veneçolans

Més a prop de sentenciar la fi del chavisme ha estat la valoració del govern dels Estats Units. En un breu comunicat, el secretari d'Estat, John Kerry, ha afirmat: "Els votants veneçolans han expressat el seu aclaparador desig de canvi en la direcció del seu país".

De manera semblant s'ha expressat la Unió Europea (UE). També en un comunicat, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha interpretat els resultats com "un vot pel canvi i una clara crida als polítics i a les institucions a Veneçuela" perquè s'involucrin en el "diàleg i la cooperació" en "benefici del país i de tots els ciutadans".

El govern alemany també confia que tots els actors polítics a Veneçuela dialoguin i cooperin "de manera constructiva" després de les eleccions. Segons la portaveu del ministeri d'Exteriors alemany, l'important ara és la unitat de totes les parts per "superar els desafiaments davant els quals es troba el país, que són enormes, també en l'aspecte econòmic".

Des de l'Estat espanyol, el president Mariano Rajoy ha felicitat als veneçolans per unes eleccions en què, "malgrat l'adversitat [...] ha guanyat la llibertat". El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha deixat clar que ara cal "establir un diàleg cap a la reconciliació nacional a Veneçuela que permeti assentar la democràcia i la protecció i garantia dels drets humans i llibertat dels presos". "El govern [de Maduro] ha de respectar els poders de l'assemblea i l'assemblea al Govern" dins d'un esperit de "respecte al marc constitucional", ha conclòs.

La Xina, pendent dels seus interessos econòmics a Veneçuela

La reacció de la Xina, en canvi, ha estat més pragmàtica. Sense entrar a valorar si les eleccions marquen la fi del chavisme, una portaveu del ministeri xinès d'Afers Estrangers s'ha limitat a desitjar que Veneçuela –un dels destins prioritaris de la inversió xinesa a l'Amèrica Llatina– mantingui l'estabilitat després dels comicis.

"Esperem que puguin mantenir l'estabilitat i el desenvolupament nacionals", ha manifestat Hua Chunying en una roda de premsa també recollida per Efe. La Xina, ha afegit la portaveu, està disposada a seguir treballant amb Veneçuela per "consolidar" la seva "tradicional amistat" i expandir la cooperació en el comerç i altres àrees.

stats