Internacional 26/07/2018

La recuperació d'un parc nacional a Moçambic

La fauna del Gorongosa va desaparèixer a la guerra dels 80 i ara torna arran d'un projecte científic

Natalie Angier / The New York Times
2 min
Un elefant caminant per la sabana

Parc Nacional de Gorongosa (Moçambic)És difícil intentar ressuscitar un dels parcs nacionals amb més història de l'Àfrica, i amb més diversitat biològica, després de passar per un estat virtual d'aniquilació causa d'una brutal guerra civil de setze anys en què es calcula que un milió de moçambiquesos van ser assassinats i la vida salvatge que ocupava el Gorongosa va desaparèixer. No obstant això, tornar-hi la vida no és una feina impossible.

Fa poc, catorze gossos salvatges saltaven en un espai a l'aire lliure mentre llançaven els seus característics udols i movien les cues peludes amb la punta de color blanc. Estaven famolencs. Tres mesos abans havien arribat al parc i, mentre s'aclimataven al seu nou ambient i forjaven els vincles que els caracteritzen com un dels mamífers més socials del món, s'havien acostumat a un festí diari d'antílop fresc. Però aquest cop ja havien passat 48 hores des de l'últim àpat.

La directora adjunta de conservació de carnívors del parc, Paola Bouley, i dos dels seus col·legues es van acostar a la tanca en una camioneta, van obrir la porta, van estacionar el vehicle i van començar a treure el cadàver d'un impala mascle.

"És preciós veure els gossos vius, al meu propi país, i poder deixar-los anar al Gorongosa", va dir Pedro Muagura, cuidador del parc que va indicar que fins que van arribar els catorze gossos salvatges com a part del pla de restauració a Moçambic només havia vist espècimens atropellats als camins. A partir d'aquest dia, els lleons ja no serien els únics residents carnívors al parc. Un altre superdepredador, que va estar absent durant dècades del parc d'uns 3.800 quilòmetres quadrats, també ha tornat, i la seva tornada és una prova més que la recuperació del Gorongosa va pel bon camí de poder tenir una segona oportunitat.

El Gorongosa ha cridat l'atenció de científics de tot el món perquè veuen l'oportunitat d'abordar, en temps real, preguntes fonamentals d'ecologia i evolució, de canvis en la distribució d'espècies i de les transformacions davant el que diuen que és un paisatge molt bell. Els antílops del Gorongosa, per exemple, es mostren inusualment despreocupats a l'hora d'aventurar-se lluny del fullatge que els oculta i envolta els caus punxeguts de tèrmits. Aquí tradicionalment es protegeixen els antílops prims i tímids. En canvi, els del Gorongosa pasturen en els prats oberts, amb tota la calma dels búfals africans o les zebres.

Efecte dels canvis

¿Aquest canvi és bo, neutral o destructiu per a l'hàbitat local? ¿Anirà bé per a la barreja de vegetació i les seves multituds de microfauna, per al flux de l'aigua o el cicle de nutrients, per la facilitat amb què els escarabats piloters poden aprofitar les restes quan queden en un espai més extens? Quant de temps passarà abans que els antílops s'adonin que els predadors del Gorongosa s'estan multiplicant i van a per ells?

El desastre ecològic i la proposta

Repoblació de grans herbívors

Errors reparats

stats