Internacional 12/01/2016

Els fred no atura els refugiats: 18.615 arriben a Grècia en 11 dies

Les persones que han fugit a Europa des de l'inici de 2016 són més del triple de les que ho van fer en tot el gener de l'any passat

Marc Toro
2 min
Grup de refugiats després d'arribar a l'illa grega de Lesbos el passat diumenge. GIORGOS MOUTAFIS / REUTERS

BarcelonaEl fred, el mal temps o el mar agitat ja no semblen ser un problema per als que es juguen la vida al mar en busca d'una vida millor. Així es desprèn, almenys, del nombre de refugiats arribats a Europa en els 11 primers dies de 2016 (fins aquest dilluns, inclòs): 18.872. La xifra, difosa per l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), suposa l'arribada de 1.700 sol·licitants d'asil al dia, i és gairebé quatre vegades més elevada que el nombre de refugiats que van arribar en tot el gener de l'any passat (5.550, segons l'ACNUR). La pràctica totalitat dels que han arribat aquests últims dies ho han fet a Grècia (18.615), mentre que la resta (257) ha arribat a Itàlia.

A jutjar per aquest primer balanç, tot fa pensar que els migrants que rebrà el continent aquest any superaran en escreix els més d'un milió que va arribar a Europa el 2015. I que, malauradament, també creixeran les víctimes mortals al Mediterrani, quan tot just s'ha tancat l'any amb el nombre més elevat de refugiats morts al mar des que existeixen els registres (3.770). El recompte de l'OIM indica que 53 refugiats ja han perdut la vida aquest any intentant arribar a Europa -molts són nens. D'aquests, 6 van morir en la ruta entre Líbia i Itàlia, en la qual 3.000 persones van perdre la vida el 2015.

"Els contrabandistes els van obligar a saltar a l'aigua"

Les condicions meteorològiques i el mal estat de les embarcacions amb què viatgen els refugiats són les principals causes dels naufragis i les morts, però no són les úniques. L'OIM destaca en un comunicat el cas d'almenys un dona que va morir ofegada aquest dilluns després que els contrabandistes amb els que viatjava la llancessin al mar -juntament amb 37 altres persones- en el camí cap a Itàlia. "Entre els migrants hi havia homes i dones. Des de Turquia van viatjar a Grècia i després a Itàlia. Quan el vaixell estava a prop de la costa, els contrabandistes els van obligar a saltar a l'aigua i nedar, fins i tot a aquells que no tenien armilles salvavides. Les dones que inicialment s'hi van negar van ser colpejades", explica Flavio Di Giacomo, un dels portaveus de l'organització a Roma.

stats