Internacional 15/08/2019

El Regne Unit allibera el petrolier iranià retingut a Gibraltar

Els Estats Units han pressionat fins a l'últim moment per mantenir el bloqueig

Ara
1 min
Imatge del petrolier iranià retingut a Gibraltar pel Regne Unit.

BarcelonaDesprés d'un mes de bloqueig, el Regne Unit ha autoritzar alliberar el petrolier iranià que va ser retingut a Gibraltar acusat de transportar petroli a Síria. Així ho ha decidit aquest dijous un tribunal de Gibraltar, que assegura haver rebut garanties escrites de l'Iran de què la càrrega no acabarà a terra sirià. La decisió, però, es produeix hores després que els Estats Units hagin reclamat al Regne Unit continuar amb la captura de l'embarcació, l'última d'una extensa llista d'accions ofensives entre Washington i Teheran.

Aquesta setmana, des del govern iranià ja havien anticipat que "la situació" estava a punt de quedar "resolta". El matí d'aquest dijous, Gibraltar ja havia alliberat la tripulació de la nau, fet que indicava un descens de la confrontació. Els tripulants, 24, eren de nacionalitat índia i el govern d'aquest mateix país també ha confirmat la seva llibertat.

Les autoritats britàniques van intercedir el vaixell el passat 4 de juliol. El motiu, segons el Regne Unit, era clar: transportava petroli cap a Síria, un país en guerra des de fa vuit anys i que està subjecte a sancions imposades per la Unió Europea.

L'Iran es va mostrar molest amb l'incident i va titllar l'acció d''il·legal" i de pròpia de "pirateria". Els Estats Units, que van advertir Gibraltar de la presència del petrolier, van donar suport a l'acció. Des de llavors, la tensió entre Teheran i Europa i els EUA ha incrementat. Com a resposta, l'Iran va interceptar també embarcacions britàniques a l'estret d'Ormuz.

stats