Internacional 26/04/2013

El Regne Unit també té indicis de l'ús d'armes químiques a Síria

Washington va afirmar dijous que creia que el règim havia utilitzat gas sarín. L'oposició demana una intervenció internacional urgent per evitar aquest tipus d'armes

Agències
2 min

Londres / Washington"Cal prendre's molt seriosament" les informacions que indiquen que s'han utilitzat armes químiques a Síria. És el que opina el primer ministre britànic, David Cameron, que en una entrevista a un programa matinal de la BBC s'ha unit a la confirmació de Washington dijous d'indicis de l'ús de gas sarín. Per això, Cameron ha advocat per augmentar la pressió sobre el règim d'Al-Assad per acabar amb el conflicte, però ha considerat "improbable" que el Regne Unit enviï torbes al país àrab.

Segons el 'premier' britànic, les proves de l'ús de gas sarín són "limitades però convincents, probablement per part del règim" del president sirià. "És molt greu, això és un crim de guerra i hem de prendre-ho molt seriosament", ha afegit. Tot i això, ha advertit de no "actuar amb precipitació". "Sempre he estat partidari de fer més. Per això treballem amb l'oposició, volem fer més juntament amb els nostres aliats i socis per donar forma a aquesta oposició i assegurar-nos que donem suport a la gent amb els motius correctes, per posar així pressió sobre el règim i acabar-lo", ha manifestat.

Washington confirma indicis de gas sarín

Les agències d'intel·ligència nord-americanes també creuen que el règim sirià ha utilitzat probablement armes químiques a petita escala, segons va informar divendres la Casa Blanca. Tot i això, després de l'experiència amb les armes de destrucció massiva de l'Iraq que no es van arribar a trobar mai, l'administració dels EUA considera que, més que informes, li calen "fets creïbles i confirmats" abans de prendre decisions sobre futures accions contra Baixar al-Assad. Ahir mateix, el secretari de Defensa nord-americà, Chuck Hagel, va afirmar des d'Abu Dhabi que es pot concloure amb "diversos graus de confiança" que Damasc ha utilitzat armes químiques, Hagel va explicar que s'hauria utilitzat gas sarín i va subratllar que això suposaria "una violació de qualsevol convenció de guerra". De fet, el president Barack Obama ha alertat diverses vegades que l'ús d'armes químiques seria intolerable i suposaria creuar "una línia vermella".

L'oposició demana una resposta internacional

L'oposició siriana ha respost a l'anunci de Washington i Londres amb un comunicat on denuncia que s'ha creuat una "línia vermella" i que cal una resposta contundent. "Si no es prenen mesures ràpides, el règim d'Al-Assad veurà com un senyal d'acceptació internacional l'ús d'armes químiques", ha assegurat el principal òrgan de l'oposició siriana, la Coalició Nacional Siriana (CNFROS).

stats