Internacional 20/07/2015

Reobren els bancs a Grècia però es manté els control de capitals

Els ciutadans poden retirar fins a 420 euros a la setmana i realitzar operacions a la finestreta

Efe
2 min

AtenesEls bancs de Grècia han obert aquest dilluns després de tres setmanes de tancament, i ja es permet als ciutadans realitzar operacions a la finestreta, encara que el control de capitals encara es manté, al país hel·lè. Els ciutadans poden acudir a les sucursals a fer les operacions que fins ara només es podien realitzar per via telemàtica i, per evitar cues, moltes entitats han establert un sistema de cita prèvia.

En concret, es permeten transaccions com el pagament de quotes i crèdits de tot tipus, com deutes a l'Estat, a empreses públiques, als fons de pensions estatals o assegurances privades. L'accés a efectiu a través dels caixers automàtics segueix sent de 60 euros diaris, però amb la novetat que es permet la retirada acumulativa de 420 euros al final de la setmana.

Els grecs tenen accés als seus dipòsits a terminis i a les caixes fortes, i podran cobrar xecs, incloent-hi els que van vèncer durant el període de tancament de les entitats. Les operacions a l'estranger, en canvi, continuen sent molt limitades, però es permeten accions a les empreses d'exportació i importació. Els pares que tinguin fills estudiant a l'estranger podran enviar fins a 5.000 euros per trimestre, i aquells que hagin d'abonar costos d'hospitalització en un altre país també disposen de fins a 2.000 euros.

L'obertura dels bancs ha estat possible després que dijous passat el Banc Central Europeu (BCE) elevés a 900 milions d'euros la liquiditat d'urgència a la qual les entitats poden accedir a través del Banc de Grècia. Amb tot, la presidenta de la Unió de Bancs grecs, Luka Katseli, ha cridat la població a tornar els diners als bancs per fer més fort el sistema. "Cal vèncer la por. Si donem suport al sistema bancari, els problemes seran menors i els vencerem", ha dit Katseli en declaracions a la cadena privada Skai.

Katseli, que ha reiterat la solvència de la banca grega, ha destacat que "no serà necessària una quitança dels dipòsits en el futur si tothom actua responsablement". A més, ha instat la població a utilitzar les targetes de dèbit i crèdit per realitzar transaccions segures i per lluitar contra el frau fiscal, i ha subratllat que la Unió de Bancs emprendrà noves iniciatives per reforçar aquest hàbit, ja que l'ús del diner electrònic no és una pràctica gaire estesa a Grècia. Està previst que el país rebi avui el finançament d'urgència de 7.016.000 euros que ha aprovat la Unió Europea per tornar al BCE 3.500 milions d'euros.

stats