Internacional 19/12/2018

La Reserva Federal apuja els tipus tot i la pressió de Trump

El banc central nord-americà, però, rebaixa de dos a tres els augments previstos per al 2019

Núria Ferragutcasas
2 min
Jerome Powell És l’aposta de Trump per liderar la Reserva Federal

Nova YorkLa Reserva Federal dels Estats Units (Fed) ha apujat els tipus d'interès un quart de punt percentual, fins a un rang objectiu d'entre el 2,25% i el 2,5%, tal com ja s'esperava. Ho ha fet malgrat la pressió en contra del president nord-americà, Donald Trump, i les importants pèrdues en els mercats borsaris dels últims dies.

És la quarta vegada que l'autoritat monetària nord-americana incrementa el preu del diner aquest any –que es troba en el nivell més alt en una dècada, quan l'economia estava en l'inici de la crisi de la Gran Recessió–. Però, per contra, rebaixa de tres a dos els augments previstos per al 2019 i n'espera un altre el 2020.

La Fed ha conclòs, després de la reunió celebrada entre ahir i avui, que "alguns increments graduals" seran consistents i donaran suport a l'expansió de l'activitat econòmica i les condicions del mercat laboral. La institució liderada per Jerome Powell ha subratllat que les empreses continuen generant llocs de treball –la desocupació es troba en un 3,7%, el nivell més baix dels últims 50 anys– i els consumidors segueixen gastant.

D'altra banda, el creixement econòmic, mesurat com a producte interior brut (PIB), va registrar un sòlid 3,5% en el tercer trimestre. I l'índex de preus de despesa de consum personal, la variable preferida per la Fed per mesurar la inflació, es va mantenir estable el novembre i va situar la taxa interanual en el 2,2%, la més baixa dels últims dotze mesos.

Crítiques de Trump

Ahir, el dia abans de la decisió de Powell, Trump va criticar en un tuit les decisions de la Reserva Federal i va instar al seu president, Jerome Powell, a no augmentar un altre cop els tipus. "És increïble que amb un dòlar molt fort i pràcticament sense inflació, amb el món exterior explotant al nostre voltant, mentre París crema i la Xina està en caiguda lliure, la Fed estigui considerant un altre augment dels tipus d'interès".

Powell ha contestat el president nord-americà de manera indirecta en la seva roda de premsa: "Res ens impedirà de fer el que creiem que és correcte". El president de la Reserva Federal ha assegurat que el 2018 està a punt de convertir-se en el millor any des de la Gran Recessió i, per tant, l'últim augment de tipus "és apropiat" perquè l'economia nord-americana té "molt bona salut".

stats