ITÀLIA
Internacional 08/08/2019

Roma multa a qui segui a l’escalinata de la plaça Espanya

El monument, inaugurat el 1724 pel papa Benet XIII, és un dels espais romans considerats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco

Ara
2 min
Un vigilant demanant a un turista que no s’assegui a l’escalinata.

BarcelonaEls turistes que visiten Roma ja no podran seure a la gran escalinata de la plaça Espanya, un dels punts més visitats de la capital italiana. L’ajuntament de la ciutat ha fet efectiva una llei que castiga amb multes d’entre 150 i 400 euros les persones que la incompleixin. L’objectiu principal de la mesura, tal com va confirmar ahir el consistori, és preservar el patrimoni cultural. I és que aquest monument, inaugurat el 1724 pel papa Benet XIII, és un dels espais romans considerats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Abans les autoritats locals ja havien aprovat un reglament que prohibia menjar i beure al llarg d’aquestes escales de marbre.

En els últims dies, i com a conseqüència de la nova normativa, s’ha produït una escena pràcticament insòlita: l’escalinata, que solia estar plena de persones assegudes als seus 135 esglaons repartits en tres nivells, estava totalment desèrtica. Al seu voltant, diversos agents municipals vigilen que tothom compleixi la llei i criden l’atenció amb un xiulet als que, encara sense saber-ho, s’hi aturen a descansar una estona.

El deteriorament d’aquest monument, que és l’escalinata més visitada de Roma, ja havia sigut motiu de debat anteriorment. El 2016 el consistori va haver de tancar-la al públic durant un any per efectuar una neteja total. Va ser a partir de llavors quan es va prohibir menjar-hi i beure-hi per les taques i altres desperfectes que això provocava.

Polèmica i debat

Malgrat això, la llei implantada pel consistori romà aquest mes d’agost no ha estat exempta de polèmica. Des del govern local reiteren que es tracta d’una iniciativa necessària per la gran quantitat de turistes que visiten Roma i causen desperfectes en els monuments. “Fins que aquest tipus de turisme no sigui educat, aquest és el camí que ens veiem obligats a seguir”, va apuntar la regidora Anna Vincenzoni.

Els opositors a la mesura, en canvi, denuncien que es tracta d’una actuació excessiva, que va en contra de la filosofia de la ciutat. “És una norma absurda, que castiga i allunya el turisme”, va reaccionar el president de l’associació d’hotelers a Roma, Giuseppe Roscioli.

stats