ESTATS UNITS
Internacional 19/01/2012

Romney guarda part de la seva fortuna al paradís fiscal de les illes Caiman

Segueixen apareixent dades sobre la fortuna personal de Mitt Romney. El candidat a les primàries republicanes tindria almenys 6 milions d'euros registrats a les illes caribenyes

Ara
2 min

BarcelonaEl candidat a la nominació republicana per a les eleccions presidencials als EUA Mitt Romney té milions de dòlars de la seva fortuna personal, en forma de fons d'inversió, a les Caiman, un conegut paraís fiscal caribeny.

Un portaveu de campanya de Romney afirma, en canvi, que el candidat segueix totes les lleis fiscals i que pagaria la mateixa quantitat d'impostos fos on fos que basés el seu patrimoni.

Segons la cadena ABC News, la que ha desvetllat la notícia, l'exgovernador de Massachusetts té una fortuna estimada de 250 milions de dòlars (194 milions d'euros), dels quals en tindria 8 milions (6,2 milions d'euros) invertits en almenys 12 fons registrats a les Caiman.

Els contrincants s'acarnissen

La notícia arriba després que Romney confessés, aquest dimarts, que tributava "probablement" un 15% per la seva fortuna, ja que aquesta prové majoritàriament de les rendes del capital, que tributen menys que les del treball. La xifra és significativament inferior a la mitjana d'impostos que paguen els nord-americans, un 23%, i la diferència creix si es compara amb el tipus impositiu màxim per als salaris, que se situa en un 35%.

"Les seves finances personals són la imatge del que no funciona amb el sistema tributari nord-americà", ha dit Jack Blum, advocat de Washington que és una autoritat en aplicació d'impostos i paraïsos fiscals.

La recta final abans de les primàries de Carolina del Sud s'està complicant per a Romney, el clar favorit. El seu intent d'amagar els detalls de la seva riquesa personal ha dut a atacs ferotges dels seus contrincants, especialment de Newt Gingrich, l'expresident de la Cambra de Representants.

stats