Internacional 16/03/2016

Rubio es retira de la cursa republicana després de perdre a Florida

El jove senador pateix una contundent derrota al seu estat contra Donald Trump. El senador de Texas, Ted Cruz, i el governador d'Ohio, John Kasich, són els únics candidats que poden evitar la nominació de l'empresari immobiliari

Núria Ferragutcasas
2 min
Rubio es retira de la cursa republicana després de patir una derrota a Florida

WashingtonLes primàries republicanes s'han convertit en una batalla a tres. El senador de Florida, Marco Rubio, ha anunciat aquesta matinada (hora catalana) que es retira de la campanya presidencial. La seva derrota contundent al seu propi estat contra el candidat republicà favorit, Donald Trump, ha forçat la seva sortida.

El jove polític era la gran esperança de les elits republicanes per aturar el magnat de la immobiliària novaiorquès, després de la desastrosa campanya de l'exgovernador de Florida i fill i germà de presidents nord-americans Jeb Bush. Tot i així, Rubio, que va arribar el Senat gràcies el suport del moviment ultraconservador Tea Party, va intentar treure's l'etiqueta de candidat de l'establishment sense èxit, conscient de la frustració dels votants amb els líders del partit.

El fenomen Trump –una tempesta política, en paraules de Rubio– ha revolucionat no sols el Partit Republicà, sinó també la política nord-americana. L'empresari i exestrella d'un 'reality show', que ha aconseguit dominar tant el relat mediàtic com el de la campanya republicana, s'apropa cada cop més a la nominació republicana.

"Tot i que potser no sigui l'any per a un missatge esperançador i optimista sobre el nostre futur, em mantinc esperançat i optimista sobre els Estats Units", ha dit Rubio, de 44 anys, en un discurs emotiu en el qual ha demanat canvis a l'aparell del partit.

Un Partit Republicà dividit

El fracàs de Rubio és també el de l'establishment republicà. Durant mesos va ignorar l'ascens de Trump i només va reaccionar quan ja era massa tard. El governador d'Ohio, John Kasich, que ha obtingut un important triomf al seu estat, substituirà Rubio com el candidat de les elits.

Tot i així, matemàticament, Kasich no pot obtenir els delegats necessaris per guanyar la nominació republicana i només tindria opcions si cap dels seus rivals tampoc ho aconsegueix. Aquest escenari, cada cop més probable, podria provocar el caos a la convenció de juliol del Partit Republicà. I, fins i tot, la ruptura.

"La política del ressentiment contra altres persones no sols conduirà a la fractura del partit, sinó també a la fractura del país", ha assegurat Rubio, que ha reconegut que la gent està "enfadada" i "frustrada amb la direcció del país". Les seves paraules eren una crítica velada a la campanya de Donald Trump, que ha atiat les pors dels votants amb un discurs antiimmigrant.

stats