Internacional 07/02/2016

Rubio es converteix en diana dels atacs dels seus rivals republicans

El senador de Florida, que es perfila com el candidat de les elits, surt debilitat de l'últim debat abans de les primàries de Nou Hampshire. Trump diu que utilitzaria tècniques de tortura "pitjors" que el 'waterboarding'

Núria Ferragutcasas
2 min
El jove Marco Rubio ha rebut atacs dels seus rivals en el debat republicà abans de Nou Hampshire, mentre Donald Trump ha estat esbroncat pel públic. REUTERS

WashingtonMarco Rubio ha rebut aquesta matinada (hora catalana) forts atacs dels seus rivals republicans en el debat abans de les primàries presidencials de Nou Hampshire que se celebren demà passat. El senador de Florida, que va quedar tercer als 'caucus' d'Iowa i es perfila com el candidat de l'elit del Partit Republicà, ha mostrat les seves debilitats quan ha intentat defensar-se sense èxit amb frases repetitives contra el president Barack Obama.

El governador de Nova Jersey, Chris Christie, ha estat el més crític amb el jove senador. "M'agrada Marco Rubio, és una persona intel·ligent i un bon tipus, però senzillament no té l'experiència per ser president dels Estats Units", ha dit, i ha afegit que els republicans no haurien de cometre el mateix error que el país va fer fa vuit anys quan va elegir Obama, un altre senador jove.

Davant l'ascens de Rubio a les enquestes, els candidats moderats com Christie busquen sobreviure a les primàries de Nou Hampshire amb un bon resultat que els permeti situar-se com l'alternativa al magnat immobiliari, Donald Trump, i el senador ultraconservador de Texas, Ted Cruz.

Els altres aspirants a fer ombra a Trump i Cruz són Jeb Bush, fill i germà de presidents dels Estats Units, i el governador d'Ohio, John Kasich. Bush també ha atacat Rubio, el seu antic protegit, per la seva posició en l'avortament.

L'exgovernador de Florida ha assegurat que si Rubio és elegit candidat republicà a la Casa Blanca, tindrà dificultats de guanyar l'elecció general del novembre perquè és contrari a l'avortament fins i tot en casos de violació i incest.

Mala nit per a Rubio

"La pitjor nit: Rubio. Les seves respostes millors al final de debat no esborraran l'intercanvi amb Christie, que podria canviar la narrativa de la seva candidatura. Trump, inestable en alguns moments, no ha rebut atacs de ningú. Cruz, sòlid, es beneficia de la mala nit de Marco. Jeb, Christie i Kasich, tots bé", ha tuitejat Rick Lowry, editor de la revista conservadora National Review.

L'enfrontament amb Christie ha estat devastador per a Rubio. El governador de Nova Jersey ha suggerit que el seu rival només recita frases assajades prèviament. "Ser president no és memoritzar un discurs de 25 segons", li ha etzibat.

Pel que fa al guanyador dels 'caucus' d'Iowa, Ted Cruz, i al multimilionari Donald Trump, s'han mostrat cauts i han evitat confrontacions. Trump lidera les enquestes de les primàries de Nou Hampshire, un estat de la regió nord-est més moderat que Iowa, amb un avantatge d'entre 15 i 20 punts sobre Rubio.

Trump, a favor de mètodes de tortura

El magnat immobiliari es va mostrar partidari a recórrer a mètodes de tortura en la lluita contra el terrorisme. "Restabliria el 'waterboarding' [ofegament simulat] i un infern molt pitjor que això", va prometre Trump. Obama va prohibir la polèmica tècnica d'ofegament simulat, utilitzada pel govern George W. Bush per extreure informació als sospitosos detinguts després dels atemptats de l'11-S, poc després d'arribar a la Casa Blanca el 2009.

stats