Internacional 29/03/2018

Rússia expulsa 150 diplomàtics occidentals i tanca un consulat nord-americà

El Kremlin anuncia la seva resposta a l'expulsió de diplomàtics russos a més de 20 països

Ara
1 min
Un treballador de l’ambaixada russa a Londres retirant ahir la bandera de la Federació de l’exterior de l’edifici.

BarcelonaRússia ha anunciat aquest dijous l'expulsió de 150 diplomàtics occidentals del seu país, un nombre similar al dels representants russos que han sigut expulsats en els últims dies de més de 20 països com a represàlia per l'atac químic contra un exespia rus al Regne Unit que s'atribueix al Kremlin.

En la seva resposta, esperada, el govern rus ha ordenat també el tancament del consolat dels Estats Units a Sant Petersburg i li ha donat dos dies perquè deixi de funcionar. Els diplomàtics expulsats de Rússia tenen fins al 5 d'abril per abandonar el país.

En reciprocitat amb els 60 diplomàtics russos que els Estats Units han expulsat, Rússia ha anunciat l'expulsió de 60 funcionaris nord-americans que fins ara treballaven al país i que hauran de marxar el dia 5.

L'enverinament ha obert una guerra diplomàtica entre el govern britànic i el Kremlin perquè Londres ha assenyalat Rússia com a responsable i va respondre a l'atac amb l'expulsió de 23 diplomàtics russos. Moscou va fer el mateix amb uns altres 23 funcionaris britànics que treballaven al seu territori. A més, altres països, entre els quals els Estats Units i Espanya, també van decidir expulsar diversos funcionaris russos en represàlia pel cas Skripal.

La filla de l'espia enverinat millora

La filla de l'exespia rus Serguei Skripal, Iúlia, enverinada juntament amb el seu pare per un agent nerviós a la localitat anglesa de Salisbury, està "millorant amb rapidesa i la seva condició ja no és crítica", sinó "estable", ha confirmat aquest dijous una portaveu sanitària. La condició de l'exagent doble, però, continua "crítica però estable".

En un comunicat, l'hospital on tots dos estan hospitalitzats a la unitat de cures intensives, ha indicat que Iúlia "ha respost bé al tractament, però continua rebent cures clíniques expertes les 24 hores del dia".

L'últim informe mèdic dels Skripal arriba després que la policia britànica informés també aquest dijous que la primera vegada que l'exespia i la seva filla van estar exposats a l'agent nerviós de fabricació russa va ser a la porta d'entrada de casa seva. En aquest punt s'ha trobat la concentració més alta de l'element químic.

stats