Internacional 18/07/2013

El líder opositor rus Navalni, condemnat a cinc anys de presó

El blogaire i activista va capitalitzar les protestes contra Putin el 2011. Ara ha estat acusat de robatori a una empresa estatal de fusteria

Agències
1 min

MoscouUn dels homes més prominents de l'oposició russa i candidat a l'alcaldia de Moscou, Alexei Navalni, ha estat condemnat a cinc anys de presó per frau a una empresa estatal de fusteria. El tribunal de Kírov, una petita ciutat a 900 km de Moscou, l'ha declarat culpable de participar en l'organització d'un robatori de 10.000 metre cúbics de fusta per valor de 400.000 euros mentre treballava per al governador de la regió el 2009.

Navalni era un dels blogaires més famosos del país amb més d'un milió de visites mensuals per les seves denúncies contra la corrupció de l'administració pública. Simpatitzants de l'activista han protestat davant del jutjat contra la resolució del tribunal. Altres polítics de l'oposició també li han donat suport. El liberal Boris Nemtsov ha explicat a Reuters que amb la sentència d'avui "Putin ha donat a conèixer al món que és un dictador que envia els seus opositors polítics a la presó".

Durant les manifestacions antigovernamentals del 2011 −les protestes del país més importants des de la caiguda de la URSS− va sorgir com a líder destacat. Des de llavors se'l considera un dels opositors amb més força contra Vladímir Putin, tot i que el seu suport fora de les grans ciutats és més dèbil. Fins i tot,havia expressat la voluntat d'esdevenir president del país. Ara, però, no podrà presentar-se per a les eleccions presidencials del 2018.

És per això que la seva condemna és vista com un intent del Kremlin per silenciar-lo i acabar amb la seva carrera política.

Navalni, durant el judici, ha continuat impassible. Mentre escoltava la resolució del tribunal, escrivia a Twitter: "El jutge Blínov simplement està llegint l'acta acusatòria".

stats