Internacional 23/12/2015

Els atacs de l'aviació russa a Síria ja han matat almenys 200 civils, segons Amnistia Internacional

L'organització denuncia en un informe sis bombardejos de Moscou sobre habitatges, una mesquita, un mercat en plena activitat i diverses instal·lacions mèdiques

Marc Toro
2 min
Putin bombardeja Síria  per salvar Baixar al-Assad

BarcelonaRússia va iniciar a finals de setembre una campanya d'atacs aeris a Síria amb el pretext de lluitar contra l'Estat Islàmic. No obstant això, són moltes les veus sobre el terreny que acusen Moscou d'estar atacant l'oposició siriana en defensa del president del país –i el seu únic aliat al Pròxim Orient–, Baixar al-Assad. Una denúncia a la qual s'hi ha sumat Amnistia Internacional (AI). En un informe publicat aquest dimecres, l'organització assegura que els atacs de l'aviació russa a Síria han matat centenars de civils i destruït zones residencials d'aquest país.

El document, que parla de violacions sistemàtiques del dret internacional humanitari, se centra en sis atacs concrets perpetrats a les ciutats de Homs, Idleb i Alep entre setembre i novembre, que van matar almenys 200 civils i al voltant d'una dotzena de combatents.

Segons Philip Luther, director del programa d'Amnistia a l'Orient Mitjà i l'Àfrica del Nord, aquests bombardejos haurien anat dirigits "directament contra població civil" i no tindrien un "objectiu militar evident". L'organització assegura que les bombes van caure sobre "habitatges, una mesquita i un mercat en plena activitat, així com sobre instal·lacions mèdiques".

En aquests atacs, afegeix l'informe, Rússia hauria utilitzat bombes de dispersió, prohibides internacionalment en àrees residencials poblades, fet pel qual Luther creu que els bombardejos podrien constituir crims de guerra. AI denuncia, a més, que cada cop que es publiquen proves dels atacs de Rússia contra posicions no jihadistes, el govern de Putin menteix. "És crucial que les presumptes violacions siguin investigades de manera independent i imparcial", sentencia Luther.

"Hi havia cossos per tot arreu, decapitats i mutilats"

Per elaborar el seu informe, Amnistia ha entrevistat testimonis i supervivents dels presumptes atacs russos i ha examinat evidències en vídeos i imatges que mostren els resultats d'aquestes agressions. En una de les maniobres més sagnants documentades per AI es parla de tres míssils llançats contra un mercat al centre d'Idleb, que va causar la mort de 49 civils. "En tan sols uns minuts, la gent cridava, l'olor de cremat inundava l'aire i només hi havia caos. Hi havia una escola primària propera, i els nens corrien absolutament aterrits... hi havia cossos per tot arreu, decapitats i mutilats", explica a l'organització Mohammed Qurabi al Ghazal, un activista local.

stats